Inšpiráciou k napísaniu tohto článku mi bol môj drahý manžel, keď som ho každé ráno a večer vídala v kúpeľni, ako si opláchne tvár ľadovou vodou a potom pohybmi podobnými fackovaniu seba samého nanáša jeden z tmavomodrých, príšerne parfemovaných krémov z drogérie. Samozrejme s mužnou vôňou, santalové drevo alebo niečo podobné a hlavne aby bol na ňom nápis FOR MEN. :)

Tak som to nevydržala. :)

Som presvedčená, že rokmi to bude vidno a bude vyzerať o niečo lepšie a mladšie ten, kto sa o seba trochu staral. Nie, nie je to nemužné, ani zbytočné.

Koža je orgán, najväčší orgán nášho tela, zaslúži si našu pozornosť a aj základná starostlivosť sa na nej pozitívne prejaví, bez toho, aby sme sa príliš narobili.

Aké sú produkty pre mužov

Drvivá väčšina drogériových produktov pre mužov obsahuje agresívne, vysušujúce, iritujúce ingrediencie, parfumácie a syntetické alebo prírodné vône, napriek tomu, že mnohé štúdie potvrdili, že pre pleť nie sú vôbec prospešné.

Nie, ani tie prírodné- najväčšie alergie a iritácie spôsobujú prírodné vône ako levanduľa, mentol, peppermint, eukalyptus, hamamel, ..

Zdravie mužskej pleti dokážu zlepšiť tie isté účinné ingrediencie, ako tie pre ženskú pleť. Neexistuje žiadna zložka krémov určená „špeciálne na mužskú pleť“. Celé genderové rozdeľovanie kozmetiky je absurdné.

Vôňa produktu je tiež čisto marketingová záležitosť, len lákadlo pre spotrebiteľa, nie je to účinná, ani prospešná zložka.

Skúste hľadať hydratačné, ideálne neparfumované a "unisexové" produkty od overených dermatologických značiek, napríklad v lekárni.

Rozdiel ženská vs. mužská pleť?

Vďaka testosterónu je mužská pleť asi o 20% hrubšia, má vyššiu hustotu kolagénu, vďaka tomu je pevnejšia, celkovo je trochu mastnejšia a s väčšími pórmi. U mužov sa známky starnutia prejavia v neskoršom veku ako u žien, hovorí sa, že ženy sú o 15 rokov staršie, čo sa týka „veku pokožky“, u žien sa vrásky objavujú skôr, aj preto, že majú tenšiu, suchšiu pokožku.

Základná starostlivosť

Rutina starostlivosti o pleť pre mužov môže byť veľmi rýchla a jednoduchá a platí pri nej to isté, čo vždy.

Ráno je o ochrane, večer o hydratácií (výžive).

Ráno aj večer je dobré umyť tvár vlažnou vodou (nie ľadovou, nie horúcou - prečo? pozrite Všetko o čistení pleti, kto zvládne aj nadstavbu v čistení, môže použiť vždy kvapku čistiaceho mlieka, gélu, emulzie, čohokoľvek jemne naformulovaného, stačí vmasírovať a dobre opláchnuť. Určite ste si všimli, že čistá voda nedokáže odstrániť „mastný film“ z pokožky, pretože olej a voda sa nikdy nezmiešajú, preto je dobré použiť jemný čistiaci produkt.

Potom minimálne ako ochranu zdravia kože treba riešiť SPF. O tom, prečo je SPF najlepšia prevencia vrások a prečo je to každodenný MUST pre zdravie kože som písala TU.

Ak predtým zvládnete aj hydratáciu pokožky hydratačným krémom, good for you!

Ranné minimum teda je: čistenie, hydratácia, SPF.

Večer platí to isté, akurát bez SPF. Úplné minimum po celom dni je čistenie + hydratácia.

Samozrejme hovoríme o normálnej pleti, k špecifickým problémom kože ako akné, rosacea, atď treba pristupovať osobitnejšie.

Nadstavbová starostlivosť

- Ak ste ochotní zaradiť jeden anti-ageingový a zároveň peelingový leave-on produkt, vrelo odporúčam AHA/BHA kyseliny. Je to jemné peelingové riešenie na doma a na každý deň s úžasnými výsledkami, namiesto agresívnych scrubov /zrniečkových, mechanických/ peelingov, ktoré dráždia a v podstate poškodzujú pokožku. Prečo AHA a BHA kyseliny tak ospevujem ako moderné riešenie a aká je pre vás vhodná si môžete prečítať tu v staršom článku O peelingoch a AHA efekte.

- Sérum. Séra sú koncentrované koktejly prospešných látok, väčšinou vodnatejšej konzistencie, ktoré sa nanášajú po čistení a pred krémom. Ak nájdete to pravé, kvalitné sérum na svoj špecifický problém (ak nejaký existuje), dokáže spraviť veľmi rýchlo priam zázraky. Potvrdzujem osobnou skúsenosťou! :) Najmä tie s vitamínom A a jeho derivátmi dokážu reálne pohnúť s vráskami.

Nedelila by som produkty starostlivosti o pleť na pre mužov a pre ženy. Koža je koža, podstatný je typ a aktuálny stav a to, ako k nej pristúpite.

Na záver si dovolím citovať skincare expertku Renneé Rouleau:

It’s all about the effort. Healthy, beautiful, younger-looking skin requires commitment, not a miracle.

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.