Tvár je ako jediná časť nášho tela počas celého dňa vystavená všetkým vonkajším vplyvom, znečisteniu životného prostredia, dotykom rúk, nečistotám, nehovoriac o strese, nesprávnej životospráve a klimatických podmienkach.

Bez vyčistenia pleti nemá zmysel dávať na ňu žiadne ďalšie produkty, všetky krémy a séra by boli neúčinné. Preto som spísala základné informácie a tipy, ako si efektívne vyčistiť pleť.

Odličovanie

Odličovanie očí a aj celej tváre by malo byť najmä jemné a šetrné. Neodporúča sa "drhnúť" si oči vatovými tampónmi, pretože necitlivé zaobchádzanie s jemnou pokožkou okolo očí spôsobuje vznik vrások a zbytočné  podráždenia. Ak sa odličujete napr. micelárnou vodou, stačí poriadne nasiaknutý vatový tampón (odporúčam 100% bavlnený, bez prímesí) priložiť na zavreté oko a pár sekúnd (čím dlhšie, tým lepšie) len držať. Nešúchať. :) Očný makeup sa takto rozpustí a potom už stačí tampón len jemne stiahnuť smerom dole, väčšina makeupu by týmto spôsobom mala zísť bez problémov, potom len prípadne stačí dočistiť/ zopakovať postup podľa potreby.

Peny na čistenie a mydlá

Pri čistení pleti sa radšej vyhnite peniacim čistiacim produktom a klasickým mydlám. Na to, aby vznikla pena, v zložení musí byť surfaktant (väčšinou sodium lauryl sulfate, alebo sodium laureth sulfate). Surfaktanty sú povrchovo aktívne látky, ktoré odmasťujú a rozpúšťajú oleje, tuky, nečistoty, aby sa dali ľahko zmyť.

Niektoré sú jemné a vhodné pre každú pleť, no niektoré (ako tie vyššie spomenuté) sú veľmi dráždivé a vysušujúce. Pleť sa po strete so surfaktantami mení na alkalickú - zásaditú a to je dokonalou živnou pôdou pre baktérie. Preto nie sú úplne vhodné pre adolescentnú pleť produkty, ktoré vytvárajú penu/obsahujú surfaktanty..

Naša pokožka je prirodzene mierne kyslá s pH medzi 5-6, na jej povrchu máme ochranný film, ktorý túto rovnováhu udržiava a práve tá kyslosť je zásadná, vďaka nej pleť neabsorbuje baktérie a úspešne ničí toxíny. Tak isto agresívne ako penové čistiace produkty sa správa aj mydlo, až príliš čistí pleť, zbaví ju aj tých dobrých ochranných látok na povrchu. Môže spôsobiť až dehydratáciu a u aknóznej pleti napríklad má úplne opačný efekt, vyvolá zvýšenú tvorbu mazu. Preto sa namiesto peny odporúčajú skôr čo najjemnejšie čistiace mlieka, balzamy, alebo oleje. Bez parfemácií a zbytočných „príchutí“ a prísad v zložení.

Čistiace mlieka, balzamy, oleje

Toto sú konzistencie, ktoré odporúča väčšina dermatológov a kozmetických profesionálov. Pri čistení s mliekom, olejom, alebo balzamom si môžete sami dopriať jemnú masáž tváre. Poriadne produkt vmasírujte do pokožky a následne dobre opláchnite. Stretla som sa už aj s tým, že čistiace mlieko niektoré ženy neoplachovali, takže pre istotu - všetko, čo čistí pleť, treba následne určite poriadne zmyť vodou. Nemusíte ho stierať vatovými tampónmi, ruky a čistá voda sú úplne dostatočné.

Čistá voda

Čistá voda ako taká na čistenie tváre naozaj nestačí, nanešťastie. Už vôbec nie, ak máme makeup, alebo krém s SPF, prípadne oboje. Samotná voda nedokáže rozpustiť maz, oleje, pot, zbytky líčidiel a nečistoty, ktoré po celom dni máme na pleti. Voda a olej sa nedokážu zmiešať, preto ani na tvári voda nedokáže olej odstrániť. Takisto voda nedokáže zlikvidovať baktérie, ktoré môžu viesť k akné a iným problémom.

Po čistení sa odporúča oplachovať tvár vždy pod tečúcou vlažnou vodou, nie príliš horúcou, ani studenou.

Striedanie horúcej a ľadovej vody patrí k najväčším nepriateľom zdravej pokožky. Vystavovanie pleti takýmto extrémom spôsobuje iritácie, vysušenie pokožky a popraskanie kapilár.

To, že teplá voda otvára póry a studená ich zatvára, je jeden z najväčších mýtov. Póry sa neotvárajú, ani nezatvárajú, ani ich nič k tomu nedonúti. Dokážu maximálne pôsobiť opticky navonok ako väčšie, alebo menšie, súvisí to s tým, koľko mazu obsahujú, ak viac, pôsobia väčšie, otvorenejšie.

Micelárne vody a jednorazové odličovacie utierky

Micelárne vody boli pôvodne navrhnuté pre výnimočné situácie a okolnosti, keď nie je k dispozícií voda, napr. zákulisie módnych prehliadok, natáčaní, atď. Ich originálny účel je čistenie pleti bez umývania vodou, nie sú určené na každodenné používanie. Keď potrasiete fľaškou s micelárnou vodou, uvidíte, že pení- pena opäť znamená surfaktanty. Sú v podstate hlavnou zložkou mydiel, šampónov a saponátov a ich spoločným znakom je tvorba peny. Surfaktanty v micelárnej vode sú však omnoho jemnejšie, ako napr. tie v mydle, preto aj odstránia makeup a špinu a môžu sa nechať na pleti.

Micelárne vody sa nemusia oplachovať, ako uvádza väčšina výrobcov. Napriek tomu, pokiaľ môžete, micelárku radšej opláchnite. Stačí si pozrieť zloženie- tie látky si naozaj netreba nechávať na pleti "účinkovať", nie sú nijako prospešné.

To isté platí aj pre jednorazové odličovacie utierky, sú na cestovanie, výnimočné prípady. Pokiaľ môžete, vyhnite sa pravidelnému používaniu. S utierkami máme tendenciu viac pritlačiť, šúchať, ... pre citlivú, aknóznu pleť, rosaceu nie sú veľmi vhodné..

Uteráky

Ak si tvár po čistení utrieme do uteráku, do ktorého sme si predtým utierali napríklad ruky, nohy, .. veľká časť našej snahy vyjde tak trochu na zmar. Odporúča sa použiť čistý uterák, resp. najlepšie je mať samostatné malé uteráčiky (bavlna/ froté/ flanel) len na tvár a pravidelne a často ich meniť. Úplne najlepšie je vlastne mať 7 malých uteráčikov na tvár na týždeň, na každý deň jeden, zdá sa to možno prehnané, ale napríklad pre ľudí trpiacich akné je toto základné hygienické opatrenie, ktoré veľmi pomáha zlepšiť stav problematickej pleti.

Uterák k tvári len prikladajte, nešúchajte. K pleti sa snažme správať vždy čo najjemnejšie.

Pre pokročilejších, resp. tých, čo majú viac času a chcú si dať extra záležať, odporúčam ešte zaradiť uteráčik aj počas čistenia - keď sa pretrie celá tvár látkou namočenou do vlažnej vody, slúži to zároveň aj ako jemný peeling a je to veľmi príjemné. Ja takto stieram čistiace mlieko v druhom kroku čistenia pleti. Ak raz pocítite rozdiel v umytí tváre len rukami, v porovnaní napríklad s froté uteráčikom, už ho nikdy nevynecháte. :)

Aký produkt si vybrať

Čistiaci produkt nemusí byť drahý a podľa môjho názoru ani nemôže byť drahý, nemá byť prečo. Nemusí obsahovať žiadne špeciálne vzácne ingrediencie, neostáva na pleti dlho, má jediný účel a to zbaviť pleť nečistôt. Jediné podmienky, ktoré by mal spĺňať, sú – mal by byť jemný, bez parfemácií, nepeniaci, bez zbytočných exotických prísad a „príchutí“ a samozrejme bez alkoholu.

Rutina

Ráno:

Použijeme napr. jemné čistiace mlieko, produktu netreba veľa, masírujeme na pleti jemnými krúživými pohybmi, opláchneme vodou/uteráčikom pod tečúcou vlažnou vodou, osušíme do čistého uteráku na tvár.

Večer:

Ak ste nepoužili makeup/SPF: Platí to isté, čo ráno.

Ak ste použili makeup/SPF: Vtedy odporúčam tzv. double cleansing.

Prvé kolo je odličovanie, či už preferovaným odličovacím produktom, alebo micelárkou.

Druhé kolo je opäť "masírovanie" - čistiace mlieko, olej, alebo balzam, podľa toho aká konzistencia vám vyhovuje, a následne opláchnutie vodou/uteráčikom pod tečúcou vlažnou vodou.

Pre hygienických monkov ako ja: uterák ide po 1 dni (2 čisteniach) do koša na pranie. :)

Keď si tvár umývate, okrem toho, že prispievate k jej dlhodobému zdraviu a sviežemu vzhľadu, v podstate saturujete epidermu vodou. Ak hneď po čistení na ešte mierne vlhkú pleť nanesiete hydratačné sérum, alebo hydratačný krém, úspešne uzamknete túto dobrú vlhkosť v epiderme a preto čistá, hydratovaná pokožka vždy vyzerá lepšie a zdravšie.

Ale o hydratácii nabudúce. :)

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.