Zbaví pleť odumretej vrstvy kože, kvôli ktorej občas vyzeráme sivo a unavene a odhalí pod ňou novú, jemnejšiu, mladšiu pleť.

Naša pokožka neustále pracuje a odstraňuje odumreté bunky aj sama, avšak vekom sa tento proces výrazne spomaľuje, prípadne až zastavuje. Odumreté bunky majú svoj význam, chránia živé „mladé“ bunky pod nimi. Keď ich odstránime šetrne a správne, pleť bude vyzerať rozjasnene, mladšie, keď ich však odstránime nešetrným mechanickým spôsobom (alebo príliš častým peelingovaním), bolí to, pleť bude citlivá, červená, predráždená, môžu sa objaviť vyrážky alebo ďalšie problémy. Mladé bunky často nie sú ešte pripravené „uzrieť svetlo sveta“.

Poznáme dva typy exfoliácie: mechanickú a chemickú.

Mechanická znamená obrusovanie pleti pevnými abrazívnymi časticami, napr. cukrom, mletou kávou, soľou, v podstate čímkoľvek, čo sa nachádza v klasických komerčných peelingoch. Problém je, že tie častice nebývajú pravidelné, nemajú oblé hrany, pod mikroskopom je vidieť, že majú ostré, nepravidelné hrany, až hroty.

Vo svetle najnovších poznatkov odborníci a dermatológovia už niekoľko rokov neodporúčajú „drhnúť“ si pokožku agresívnym spôsobom, ktorý vytvára mikrotrhlinky na pleti, tie sú následne vstupnou bránou pre baktérie a dôvodom vzniku infekcií, akné a zápalov.

*Komu napriek všetkému vyhovuje pevný peeling a nemá žiadne problémy, nech pokojne pokračuje, je to každého osobná preferencia.

Osobne by som ponechala abrazívne exfolianty histórií a prešla na modernejšie spôsoby- jemnú chemickú exfoliáciu.

Chemická exfoliácia – AHA/BHA/PHA kyseliny

Neľakajte sa prosím slova chémia, ani slova kyseliny. Tieto peelingové kyseliny sú absolútne fantastické a ak ich ešte nepoznáte, zamilujete sa.

Napríklad alfa-hydroxylové kyseliny (AHA) sa vyskytujú bežne v prírode a aj v nás, patria k najjemnejším peelingovým riešeniam. Jemne a šetrne rozpúšťajú „lepidlo“, ktoré drží odumreté bunky na pleti a tým ho uvoľnia. Zreagujú so stratum corneum (najvrchnejšia vrstva kože) a doslova rozpúšťajú maz a ostatné substancie, ktoré držia staré a nové bunky pokope. Popri tom ešte dokážu aj hydratovať a podporiť produkciu kolagénu.

S kyselinami však treba veľmi opatrne narábať, ich sila je označená v percentách a treba začať s čo najnižšími a postupne časom pridávať ak treba, inak môže hroziť precitlivenie, začervenanie pleti.

Po večernej chemickej exfoliácií je v následnej rannej rutine alfou a omegou SPF faktor. Ráno po sa odporúča natrieť opaľovacím krémom s vyšším faktorom, pleť býva reaktívnejšia na slnko. Odumretá koža poskytovala prirodzene malú ochranu pred UV a nová pokožka to ešte nedokáže, preto jej treba pomôcť s ochranným faktorom.

Aké sú možnosti

Peelingových kyselín je viac druhov, tu sú tie najzákladnejšie.

Kyselina mliečna/ Lactic acid  

- jemný druh AHA

- kyselina, ktorú nájdete v mlieku, ovocí, zelenine, nachádza sa prirodzene aj v pokožke

- pokožku aj hydratuje, obnovuje lipidovú bariéru

- vhodná najmä pre suchšiu, citlivú pleť a pre "začiatočníkov"

Kyselina glykolová/ Glycolic acid

- typ AHA

- získava sa z rastlín alebo napr. z ananásu

- hydratuje, podporuje tvorbu kolagénu

- vhodná pre suchú alebo slnkom poškodenú pleť

- používa sa na zjazvenia, melazmy, psoriázy, hyperpigmentácie,..

Kyselina mandľová / Mandelic acid

- najjemnejší druh AHA z horkých mandlí, účinkom podobná BHA kyselinám

- skutočne veľmi jemná a výnimočná tým, že nespôsobuje žiadne iritácie ani začervenania

- okrem toho, že výborne exfoliuje, čistí póry aj zvnútra, má antiageingové vlastnosti, potláča pigmentácie, má antiseptické účinky

- vhodná pre všetky typy pleti, aj pre citlivú aknóznu pleť

Kyselina salicylová/ Salicylic acid

- typ BHA - beta-hydroxy, čo znamená, že je rozpustná v oleji alebo v tuku (AHA sú naopak rozpustné vo vode)

- ako jediná sa dokáže dostať aj do vnútra pórov, t.j. odstraňuje odumreté bunky nie len z povrchu pokožky, ale aj z vnútra pórov

- má upokojujúce účinky

- najlepšia pre mastnú, aknóznu pleť, nevhodná na suchú

Ďalšou, trochu menej známou kategóriou sú PHA kyseliny (poly-hydroxylové kyseliny), napríklad lactobionic acid, gluconolactone, galactose,...  Zaručujú minimálnu iritáciu, sú veľmi jemné, preto sú vhodné aj na ekzematickú, atopickú pokožku a aj rosaceu.

Ak by ste cítili akékoľvek pálenie, alebo videli začervenanie po použití AHA/BHA/PHA, treba produkt okamžite zmyť a prestať používať, prípadne prejsť na jemnejší druh.

V rámci rutiny nasleduje peeling hneď po čistení, ideálne večer, môže sa používať aj denne, v malých koncentráciách sa nezmýva, silnejšie chemické peelingy sa samozrejme zmývajú po určitom čase. Odporúčala by som prípadne poradiť sa s kozmetičkou alebo dermatológom.

Pre lepší prehľad ešte raz zhrnutie, ako si správne vybrať:

Normálna, citlivá, suchá pleť, zjednotenie tónu pleti/poškodenie slnkom: ktorákoľvek z AHA typu, najjemnejšie sú kys. mandľová a mliečna, najrozšírenejšia je však glykolová

Mastná pleť, akné, milie, čierne bodky: BHA – salicylová

Rosacea, atopická pokožka, ekzém, suchá a citlivá pleť: PHA - polyhydroxylové kyseliny