“Ak nemáte vrásky, nesmiali ste sa dosť.” – Phyllis Diller

Mali by byť považované za krásne. Aj sú krásne.

V našich vráskach sú navždy vpísané všetky naše emócie, naše deti, náš príbeh.

Žijeme však v dobe, v ktorej symbolom zdravia a krásy bola, je a pravdepodobne vždy bude svieža, mladá pleť bez vrások. Žijeme v dobe, kde v reklame na „krém proti vráskam pre zrelú pleť“ je modelka sotva tridsiatnička s dokonalou pleťou. Navyše skoro každý deň sa od kozmetického priemyslu dozvedáme o novej, zázračnej ingrediencií, ktorá z nás má urobiť o 10 rokov mladšie ženy, alebo bol objavený ďalší vzácny extrakt, ďalšia revolučná patentovaná technológia, ktorá “aktivuje gény”, atď.. poznáte to. Potom je veľmi náročné vyznať sa v množstve produktov, zorientovať sa v tak širokej ponuke a vybrať si tú správnu starostlivosť o pleť.

Pojem anti-ageing vídame na obaloch produktov veľmi často a veľmi často sú tieto dve slová nadmerne používané, až zneužívané.

Pravdou je, že len veľmi málo ingrediencií je naozaj anti-ageingových.

Lepší výraz by bol prevencia starnutia pleti.

Ktoré konkrétne zložky v kozmetike teda reálne predchádzajú vzniku vrások, resp. ich vzhľad aj zlepšujú a celkovo pozitívne vplývajú na stav a zdravie pleti?

Tu je môj zoznam, v ktorom ale poradie neodzrkadľuje dôležitosť jednotlivých zložiek. Tak ako telu by neprospievala strava zložená napríklad len z dvoch surovín, tak aj pokožka potrebuje ideálne mix viacerých aktívnych látok pre optimálne fungovanie.

  1. VITAMÍN A - RETINOIDY

Vitamín A je jedna z mála vzácnych ingrediencií, ktorá reálne dokáže zvrátiť známky starnutia, nespochybniteľne, dokázateľne. Nečakajte však zázraky za jednu noc, retinoidy pracujú pomaly, ale isto. Veľký návod k retinolu nájdete v staršom článku Retinol od A po Z.

Prírodnou alternatívou retinoidov je čistý šípkový olej, ktorý obsahuje kyselinu trans-retinovú.

  1. ANTIOXIDANTY

Koža je náš najväčší orgán. Antioxidanty chránia kožu pred negatívnymi environmentálnymi vplyvmi - stresormi (znečistenie ovzdušia, UV lúče, ..) limitovaním produkcie voľných radikálov. Voľné radikály sú, veľmi laicky povedané, agresívne deštrukčné látky, ktoré spôsobujú oxidačné poškodenie molekúl, poškodzujú kožné bunky.

Ako majú v názve, antioxidanty pôsobia proti oxidácií, chemickej reakcií, pri ktorej vznikajú voľné radikály. (Ako keď jablko na vzduchu zhnedne= zoxiduje.) Plnia funkciu nielen ako prevencia oxidácie, dokážu aj naprávať škody už spôsobené. Dokážu tlmiť zápaly, spevniť pokožku, zlepšovať vzhľad vrások a slnkom poškodenú pleť, jazvy po akné, stimulujú produkciu kolagénu.. celkovo jednoznačne pozitívne vplývajú na pokožku. Najznámejšie sú:

- Vitamín C

- Vitamín E

- Koenzým q-10

- Resveratrol

- Kyselina ferulová

- Kyselina alfa-lipoová (ALA)

- Superoxid dismutázy (EUK 134)

- Zelený čaj

- Glutathione

- Vitamín A (zaslúžil si však samostatnú pozíciu. :))

Najlepšie pracujú spoločne, výsledky sú viditeľné takmer okamžite. Pozor opäť na balenie, v tégliku sa okamžite znehodnocujú, obal produktu s antioxidantmi musí byť vzduchotesný a nepriehľadný. Platí pri nich pravidlo “čím viac, tým lepšie”.

Dobré sérum s antioxidantmi je základom v starostlivosti o pleť, ak vám ide aj o redukciu vrások a celkové zdravie pleti.

  1. SPF

Dokázateľné a nespochybniteľné. Denné používanie SPF patrí do kategórie “prevencia”.

UV lúče sú zodpovedné za 80-90% viditeľných známok starnutia pokožky. Tento fakt hovorí sám za seba, aj najdrahšie a najefektívnejšie kozmetické produkty strácajú zmysel, ak sa následne vystavuje pokožka slnku dlhodobo a nechránene.

Slnko bohužiaľ je priamo zodpovedné za vznik vrások a pigmentových škvŕn. Dôležité je nájsť produkt so širokospektrálnym faktorom, ktorý chráni aj pred UVA, aj pred UVB lúčmi.

Čo sa týka vitamínu D, vytvorí sa ho v tele dostatok po 10tich minútach na slnku, ja osobne si dopĺňam vitamín D3- cholecalciferol kvôli imunite aj v tabletkách denne počas celého roka.

  1. AHA/BHA PEELINGOVÉ KYSELINY

Okrem toho, že alfa a beta-hydroxylové kyseliny účinne a jemne peelingujú pleť, podporujú produkciu kolagénu, čo vplýva samozrejme pozitívne na vzhľad vrások. Viac informácií o týchto kyselinách nájdete v mojom staršom článku O peelingoch a AHA efekte.

  1. NIACINAMIDE

Iným menom vitamín B3, niacínamid je veľmi multifunkčný v starostlivosti o pleť. Redukuje hyperpigmentácie, upokojuje rosaceu, rieši akné (naozaj úspešne) a škvrny po akné, hydratuje a má protizápalové účinky. Tiež sa s ním nedajú čakať zázraky cez noc, výsledky sa dostavia až pri pravidelnom používaní. Vitamín B3 dokázateľne podporuje funkciu ochrannej bariéry kože a redukuje TEWL- transepidermálnu stratu vody z pokožky, dobre ho toleruje aj citlivá pleť.

Ak mám byť úprimná, to je asi tak všetko z účinných anti-ageing ingrediencií. Existuje ešte veľa látok viac či menej prospešných pre pleť, ale už zrejme žiadna sa nemôže nazývať vyslovene anti-ageingovou.

S anti-ageingom ide ruka v ruke dobrá hydratácia, preto hľadajte na obaloch aj ingrediencie ako kyselina hyalurónová- obvykle uvedená ako sodium hyaluronate, glycerín, ceramidy, amino kyseliny, rôzne oleje ...

Navzdory tomu, čo nám chce diktovať kozmetický priemysel, myslite na to, že neexistuje žiadna (ŽIADNA :)) jediná zázračná magická ingrediencia v krémoch. Je ich veľa dobrých, je ich pár výborných, ale vždy máte možnosť voľby, nie povinnosť kúpy.

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.