Majú status škodlivých látok, ktoré spôsobujú rakovinu, ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu a sú toxické. Za posledných 10 rokov boli celosvetovo verejnosťou kritizované a negatívne medializované pre údajné škodlivé účinky na ľudské zdravie. Chcela som preto zistiť o nich čo najviac, najmä dôvod, prečo sú údajne nebezpečné.

Čo je to vlastne parabén

Parabény sú deriváty parahydroxybenzoovej kyseliny- PHBA s antimikrobiálnymi účinkami, ktorá sa nachádza napríklad v čučoriedkach, v mrkve, olivách, uhorke, sóji, čerešniach... 100% prírodného pôvodu.

Sú to účinné konzervanty, ktoré chránia produkt pred baktériami, hubami a plesňami.

Je veľmi vzácne, že sa práve takýto účinný konzervant nachádza prirodzene v rastlinách pre ich vlastnú ochranu. Bez parabénov by sa tégliky krémov, makeupov a rúžov hemžili baktériami potenciálne nebezpečnými pre pokožku a sliznice.

To, že sú tieto konzervanty škodlivé, je jednoducho mýtus. Mýtus, ktorému uverili masy natoľko, až spôsobili, že najväčší kozmetickí výrobní giganti sami radšej používajú alternatívne konzervanty, ktoré sú však buď agresívnejšie, menej účinné, alebo spôsobujú alergie (vo väčšej miere ako parabény).

Najväčšou iróniou sú mnohé bio-friendly značky, ktoré vyrábajú produkty s „natural“ ingredienciami a pritom sa musia uchýliť k použitiu oveľa syntetickejších a agresívnejších konzervantov /aby sa vyhli parabénom/, pretože zákazník to tak nevedome diktuje svojim nákupným správaním.

Ako vznikol mýtus o škodlivosti parabénov?

Ako množstvo iných mýtov v kozmetickom biznise, aj tento vznikol z nesprávne interpretovanej štúdie. Konkrétne tejto z roku 1998.

Kritici na základe nej tvrdia, že parabény sú nebezpečné pre reprodukčný systém, pretože napodobňujú estrogén, ženský pohlavný hormón. Štúdia však bola robená na potkanoch. Parabény im boli buď injekčne podávané, alebo ich potkany zjedli. Ľudia poväčšinou nejedia parabény, ani si ich injekčne nepichajú. *parabény sa niekedy používajú aj ako konzervanty jedál, aj sa nachádzajú prirodzene v niektorých potravinách, napr.čučoriedkach, de facto ich môžeme jesť, ale určite nie v takom veľkom množstve, ako tie týrané potkany.

Dávka parabénov podávaných potkanom bola 4000x väčšia ako býva v bežnej kozmetike. Výsledok štúdie? Butylparaben a methylparaben nepreukázali žiadnu estrogénovú aktivitu. Ostatné druhy parabénov preukázali slabú estrogénovú aktivitu, 100 000x slabšiu, ako naše telo prirodzene produkuje. Napríklad už vyššie spomínaná sója, ktorá prirodzene obsahuje parabény, sa považuje tiež za prírodný estrogén, aj keď stále oveľa slabší ako ľudský estrogén.

V kozmetike sa používa minimálne množstvo parabénov, napríklad ak hydratačný krém obsahuje 0.19% butylparabenu, iba 4% z tohto množstva naozaj penetruje pod kožu a toto miniatúrne zanedbateľné množstvo následne naše vlastné enzýmy rozložia na iné substancie a tie vymočíme.

Ďalšia konšpiračná teória, ktorá vyvolala zbytočný strach: parabény spôsobujú rakovinu prsníka.

Konšpirátori sa opierajú o túto štúdiu z 2004.

20 vzoriek tkaniva odobratých z tumorov na prsníku, skoro všetky obsahovali parabény. Zlá interpretácia spočíva v tom, že práve parabény spôsobili tieto tumory. Avšak podľa argumentácií odborníkov vzorka 20 ks je veľmi málo a zároveň nebola zaznamenaná žiadna história pacientov - parabény sa nachádzaju väčšinou aj v liekoch na rakovinu prsníka, mohli sa tam dostať touto cestou. Keby autori porovnali zdravé tkanivo prsníka s chorým, zistili by, že aj zdravé tkanivo prsníka takisto obsahuje parabény. Sami autori tejto štúdie v závere zdôraznili, že prítomnosť parabénov nedokazuje akúkoľvek ich spojitosť s rakovinou.

Aj iné chemikálie sa nachádzajú v chorom tkanive tumoru... napríklad H2O...

Rozumiem, ak sa aj naďalej budete vyhýbať parabénom v kozmetike, trend je taký a už mnoho kozmetických výrobkov ich neobsahuje. Vedzte však, že vám neublížia.

Fact-check

FDA

The Scientific Committee on Consumer Safety: Final Opinion on Parabens

The National Center for Biotechnology Information

Paula Begoun

Caroline Hirons