Dokonalý makeup je, keď vám kolegovia v práci zložia kompliment, ako dobre vyzerá vaša pleť.

Nájsť ten správny odtieň, vyhovujúcu konzistenciu, dobrý pomer ceny a kvality, skrátka nájsť ten svoj pravý a správny makeup je niečo ako výhra v lotérií. :)

Spísala som pár tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere.

V angličtine pojem makeup zahŕňa všetku dekoratívnu kozmetiku a makeup ako ho my nazývame, je foundation, čo je veľmi výstižný názov, v preklade základ.

Úlohou makeupu nie je úplné prekrytie, ale zjednotenie tónu pleti. Makeup nemá všetko zakryť. Ak všetko prekryje, vtedy pôsobí ako maska, vtedy vznikne tá povestná „omietka“. Na zakrývanie nedokonalostí slúži korektor. Účelom makeupu - základu je len a len zjednotenie. Tenká vrstva stačí, menej je vždy viac.

Makeup skúšajte vždy na dennom svetle, nikdy neverte osvetleniu v obchode, nech sa zdá akokoľvek dostatočné, stále je to umelé svetlo, ktoré môže byť modré, žlté.. Pýtajte si vzorky so sebou, v dobrom obchode vám ich (ideálne aj ochotne) poskytnú a testujte vonku, pri okne, hocikde, ale na dennom svetle. Ak makeup vyzerá dobre na dennom svetle, bude vyzerať dobre pri akomkoľvek inom osvetlení.

Testujte aj na krku, príp. až na dekolte, pointou je zjednotenie farby tváre s krkom a dekoltom, časti tela, ktoré máme najčastejšie odhalené. Najvhodnejšie miesto na testovanie makeupu je medzi lícom/sánkou a krkom. Krk je často bledší ako tvár, alebo naopak tmavší. Správny odtieň by mal na testovacom mieste zmiznúť, dokonalo splynúť.

Čo dáte pod makeup a ako pripravíte pleť je asi 98% úspechu. Klasický silikónový primer väčšinou vôbec netreba, vystačíte si s kvalitným hydratačným krémom. Dobrá starostlivosť o pleť je to, čo robí obrovský rozdiel v tom, ako makeup vyzerá. Silikónový primer by som použila len na pleti s výrazne rozšírenými pórmi, alebo zjazvenú, na vyplnenie a vyhladenie nepravidelností, tam kde treba.

Treba mať realistické očakávania, žiadny makeup nedokáže prekryť nerovnosti v textúre pleti, ani šupinky, ani zmazať póry ... toto rieši správna starostlivosť o pleť, nie makeup.

Je dobré poznať aj svoj podtón pleti, či je teplý, studený, alebo neutrálny, bude sa vám odtieň o niečo ľahšie vyberať, hlavne u značiek, ktoré podtóny uvádzajú.

Čo sa týka konzistencie, treba sa riadiť najmä vlastným pocitom a typom pleti. Na suchú, citlivú a zrelú pleť sú vhodné klasické tekuté alebo krémové, hydratačné makeupy. Púdrové by sa usádzali v jemných vráskach a tým ich zvýrazňovali. Na normálnej až zmiešanej pleti dokážu spraviť krásny finiš krémové makeupy, ak sú dokonalo rozotreté do stratena. Na mastnú pleť sú vhodné zmatňujúce, tuhé konzistencie, majú najväčšiu trvácnosť. Ak máte sklony k vyrážkam, hľadajte makeupy so zložením na báze vody (voda bude uvedená ako prvá ingrediencia v zložení). Ak máte suchú pleť, ktorá toho veľa „vpije“ a znesie aj hutnejšie konzistencie, hľadajte zloženia na báze oleja, bude tiež na prvých priečkach.

S púdrovaním opatrne, už dávno sa nepúdruje celá tvár, aby nepôsobila „mŕtvolne“ a plocho, púder patrí maximálne na T-zónu a pod oči na zafixovanie korektoru, resp. tam, kde treba (pri mastnej pleti). Odporúčam transparentný púder - vyzerá ako biely, ale po nanesení ho nie je vidieť, aby ste si zbytočne farebným odtieňom púdru nepokazili dobre vybraný odtieň makeupu pod ním. :)

Dnes sa kladie dôraz na šťavnatú, sviežu, prirodzenú pleť, ak si dáte makeup, nevynechajte lícenku a rozjasňovač. Namiesto rozjasňovaču môžete použiť aj akýkoľvek olej, alebo mastnejší krém, tvár tak dostane dimenziu a šťavnatosť (rozjasňovač sa dáva napríklad na vrchol lícnych kostí, pod konce obočia, do vnútorného kútika očí, nad hornú peru).

Môj obľúbený tip od profesionálnych vizážistov je zmiešať makeup s tekutým rozjasňovačom, za pár sekúnd máte vlastný jedinečný rozjasňujúci makeup. Alebo zriediť makeup s hydratačným krémom, dosiahnete ľahšie krytie, podobné ako pri BB krémoch.

Existujú aj „zosvetľovače“ alebo „stmavovače“ makeupu vo forme kvapiek, ktoré primiešate k vášmu makeupu a vyrobíte si odtieň na mieru (napríklad tmavšie využijete, ak sa v lete opálite, nemusíte si kupovať nový odtieň).

Makeup môžete nanášať 3 spôsobmi – rukami, štetcom, alebo hubkou. Záleží od miery krytia, akú chcete dosiahnuť, so štetcom dosiahnete najvyššiu, pretože sa doňho vpije len minimum produktu, zatiaľ čo do hubky- beauty blendera sa vpije dosť veľa produktu a nedá sa poriadne vyčistiť. Prstami dokážete krásne zapracovať tekuté, ale aj krémové makeupy, ktoré je potrebné doslova roztopiť teplom rúk. Treba poskúšať a podľa osobných preferencií aj kľudne kombinovať, napríklad začať rukami a potom pre dokonalé rozotretie dokončiť hubkou. Hubky sú z týchto možností najmenej hygienické, odporúčam ich určite poctivo pravidelne čistiť a minimálne raz za 3 mesiace vymeniť.

Na záver mi nedá nespomenúť, že makeup je len prostriedok na to, aby naša pleť vyzerala ešte o niečo lepšie, ale tým naozajstným poctivým základom je dobrá starostlivosť o pleť. :)

Experimentujte, skúšajte a hlavne si v týchto dňoch užite prvé jarné lúče!