Každú zimu, v podstate už na jeseň, mi ruky vonku očerveneli, trpeli a pokožka na nich bola okamžite extrémne suchá, drapľavá, až popraskala do krvi. Môj problém bol aj to, že som na materskej mala ruky veľmi často vo vode (prebaľovanie, riady,..) a pravdepodobne sa k tomu pridala aj alergia na chlad (áno, aj taká alergia reálne existuje).

Naozaj niekoľko rokov som trpela tým, že som mávala celú zimu ruky do krvi popraskané, medzi prstami suché, drapľavé miesta ako šmirgeľ a nepomohla mi ani dermatologička, ani žiadny zázračný krém, pomohla až kombinácia viacerých opatrení naraz. Tieto opatrenia som dodržiavala už od jesene, nečakala som, kým príde zima a praktizovala som ich až do jari.

V podstate mi problém s extrémne suchou pokožkou začínal okamžite, ako sa skončilo leto a teploty začali klesať. Je to celé spôsobené jednoducho zníženou vlhkosťou vzduchu a chladom.

Väčšina ľudí tento problém v lete vôbec nepozná.

Takže sa s vami rada podelím o tipy a opatrenia, ktoré mi nakoniec pomohli prežiť zimu s rukami v relatívne dobrom stave. Stále som mávala aj suchú pokožku na rukách, ale už žiadne popraskané, boľavé miesta. Bežné krémy na ruky z drogérie mi vôbec nepomáhali, naopak stav ešte zhoršovali.

Tu sú moje rokmi zozbierané a overené tipy:

1/ VODA

Obmedzila som kontakt s vodou na nutné minimum. Toto je úplný základ. Vy musíte sami posúdiť, čo je nutné minimum, aby zase hygiena bola zachovaná :), ale skrátka skúste čo najmenej máčať ruky. Naozaj to veľmi pomáha- asi najviac zo všetkého.

2/ RIADY

Riady som umývala len v gumených rukaviciach, aj keď to bol len jeden pohár - vždy, vždy som mala rukavice. Samozrejme aj pri upratovaní, pri strete s chemikáliami sú rukavice „must“.

3/ RUKAVICE AGAIN..

Ani von som nešla bez teplých rukavíc. V zime by ste ma vonku naozaj nevideli s holými rukami. Rukavice som si dala, aj keď som šla len „vyniesť smeti“.

4/ AND AGAIN..

Už sa to bude zdať crazy s tými rukavicami.. ale kto máva tento boľavý problém, určite chápe. V zdravotníckych potrebách som si kúpila ešte aj bavlnené rukavičky a používala som ich na noc, pod ne som si na noc dávala hrubú vrstvu lanolínu, vazelíny, alebo výživného relipidačného krému. Na noc si nakrémovať ruky je asi bežná klasika, ale väčšina krému sa potom utrie do perín, tak preto tie bavlnené rukavice, pomôžu lepšiemu vstrebávaniu a zabránia otieraniu.

5/ KRÉMOVAŤ, KRÉMOVAŤ, KRÉMOVAŤ

Cez deň môžete krémovať ruky kedy sa len dá, hoc aj extrémne často. Hlavne po umytí rúk. Na von sú vhodné skôr premasťujúce krémy, v interiéri môžu byť aj ľahšie, hydratačné. Pri krémoch na ruky to je o vyváženom pomere vody a oleja, ktoré pokožka potrebuje.

6/ LANOLÍN

Zázračná ingrediencia No.1: lanolín. Hojí drobné ranky, je skvelý práve na tento problém. Je to 100% prírodná zložka - tuk z ovčej vlny a funguje na princípe vlhkého hojenia rán. Odporúča sa mamičkám po pôrode na poranené bradavky z kojenia a naozaj fantasticky a účinne hojí.

Bohužiaľ, existuje aj alergia na lanolín, ale je veľmi zriedkavá, preto ak nemáte naň alergiu, určite si na zimu zaobstarajte v lekárni čistý lanolín a ak už sa vyskytne prasklinka na koži, na noc si ho skúste natrieť. Mne veľmi pomohol a stále pomáha aj ako prevencia, akonáhle mám trochu suchšiu kožu.

7/ (NE)MYDLO

Vymenila som aj mydlo na ruky, aby bolo bez obsahu mydla a nepenivé, aby zbytočne nevysušovalo (napr. Sebamed Syndet). Vyhýbala som sa aj všetkým vysušujúcim antibakteriálnym mydlám a čomukoľvek z kozmetiky s obsahom alkoholu.

8/ VLHKOSŤ

Ak je to naozaj veľmi zlé, zvážte počas zimy na doma aj zvlhčovač vzduchu. Vlhkosť vzduchu robí veľký rozdiel v komforte a hydratácií pokožky, celý problém má väčšinou na svedomí suchý, studený vzduch.

9/ ALERGIE a PARFEMÁCIE

Problém extrémne suchých rúk môže zhoršovať aj aviváž, alebo prací prášok/gél, ktorý používate, môže sa vytvoriť aj alergia naň.. Oplatí sa aj prípadne úplne obmedziť parfemácie, hlavne v kozmetike na pleť a na ruky – nie sú vôbec potrebné, ani prospešné.

10/ KONKRÉTNE?

Viem, že sa budete pýtať aj na konkrétne tipy. :) Dosť mi pomohol napríklad krém od The Chemistry Brand (Deciem)- Extreme Hydration Concentrate, alebo Egyptian Magic (100% prírodný, má len 6 ingrediencií), Excipial Lipolotio, La Roche Cicaplast Baume B5, maste Kerasal, Bepanthen, Flexitol a Infadolan,.. (všetky nájdete v lekárni, okrem prvého spomenutého). Krémy na ruky všeobecne hľadajte skôr v lekárni, je tam väčšia šanca, že budú naozaj účinné a hľadajte zložky ako urea, glycerín, pantenol, ceramidy, skvalán, alantoín, vitamín E, ... K rukám môžete pristupovať tak ako k tvári a hydratačné produkty vrstviť.

Až kombinácia všetkých týchto opatrení zavážila asi najviac, pretože  žiadny jeden krém na ten stav bohužiaľ nepomôže, ak máte ruky často vo vode a potom na mraze bez rukavíc a tak dokola.

Verím, že práve tieto tipy vám trochu pomôžu a prežijete už túto zimu, tak ako ja, s ne-boľavými rukami!

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.