Asi vás neprekvapí, že neexistuje žiadny zázračný krém, žiadna jediná zázračná ingrediencia na tento problém. Tmavé kruhy môže spôsobovať a prispieva k nim viacero faktorov, každý si vyžaduje iný prístup riešenia.

Čo spôsobuje kruhy pod očami?

Genetická predispozícia - ak patríte do tejto skupiny (vaša mama, babka, otec, .. majú také isté, alebo podobné kruhy pod očami, viete, že ich máte zdedené), tu pomôže najmä dobrý korektor, resp. najprv farebné neutralizovanie kruhov a potom ešte prípadné zakrytie klasickým telovým korektorom. Viac  info ku korektorom nájdete nižšie.

Nadmerná produkcia melanínu (tmavé, hnedé kruhy okolo očí) - môže pomôcť kozmetika s bieliacou účinnou látkou na zredukovanie pigmentácie. Hydroquinone, arbutín, vitamín C, vitamín B3, kyselina azelaová, jemný retinoid, .. ale aj výťažok z moruše, z rastliny mitracarpus scaber,..

Nahromadenie krvi pod očami, presvitanie ciev - krv sa nám pod jemnou tenkou pokožkou pod očami javí ako modrá/zelená/fialová. Takéto vaskulárne kruhy má väčšina ľudí, je to jednoducho presvitajúca krv.

Môže pomôcť (aj na opuchy) poriadna hydratácia a dobré kofeínové sérum. Kofeín preukázateľne pomáha zlepšiť vzhľad tmavých kruhov, opuchov a pigmentácií, zlepšuje prietok krvi kapilárami, čím sa pleť vyjasní a vypne.

Ďalšie príčiny vzniku tmavých kruhov môžu byť:

anémia, alergie, nedostatok železa, vitamínov K, D, dehydratácia, slnko – poškodená pleť pod očami následkom nedostatočnej ochrany pred slnkom, fajčenie, stres, ...

Veľmi zjednodušene by sa dalo povedať, že dobrá životospráva výrazne ovplyvňuje stav nielen kruhov pod očami, ale aj celkovo našej pokožky.

Existujú aj „zdanlivé“ kruhy pod očami z prirodzeného tieňa z hlboko posadených očí, z ovisnutých viečok, z úbytku podkožného tkaniva, alebo jednoducho z nahromadenia suchých odumretých kožných buniek okolo očí, ktoré neodrážajú svetlo, preto sa javia ako tmavé.

Čo sa týka nedostatku spánku, prekvapujúco, nie je prvotnou príčinou vzniku tmavých kruhov.

Nevyspatie sa len prispieva k zhoršeniu stavu už existujúcich tmavých kruhov, čo väčšina z nás dôverne pozná. :)

Treba rozlišovať aj rozdiel vo vačkoch pod očami (opuchy) a kruhmi pod očami. Vačky pod očami sú väčšinou spôsobené nahromadenou tekutinou v podkožnom tkanive, ktorú lymfa nestačí odvádzať. Treba si dávať pozor na pitný režim a solenie. Recept je jednoduchý – schladiť. Uhorka z chladničky, kocka ľadu obalená v gáze/handričke (pozor na čas, aby nevznikli omrzliny!), alebo schladené vrecúško zeleného čaju, môžete pridať jemnú masáž, vždy smerom von od vnútorného kútika k vonkajšiemu. Prípadne v kombinácií s kofeínovým sérom, ktoré okrem iného aj odvodňuje.

Aj keď je pravda, že sa nemôžeme zbaviť tmavých kruhov permanentne, existujú riešenia z oblasti starostlivosti o pleť, líčenia alebo profesionálnych ošetrení, ktoré môžu mať pozoruhodné výsledky.

Používanie kvalitnej pleťovej kozmetiky, exfoliantov, sér a pravidelného ochranného SPF faktora vám pomôže k udržaniu si čo najlepšieho stavu jemnej pokožky okolo očí.

Čo pomáha zlepšiť stav tmavých kruhov

Nosenie slnečných okuliarov s UV ochranou a pravidelné natieranie sa SPF. Áno, ja viem, že toto opakujem skoro v každom článku, ale ochrana pred slnkom je naozaj, a nielen podľa môjho názoru, prízvukujú to absolútne všetci odborníci, najdôležitejší krok v prevencií mnohých kožných problémov a na prvom mieste v prevencií vrások. V prípade jemného citlivého očného okolia to platí ešte viac.

Ak sú kruhy (alebo skôr opuchy) spôsobené alergiou, treba sa poradiť s odborníkom, väčšinou pomáhajú antihistaminiká.

Používanie rozjasňujúcich produktov, napríklad klasických sér s vitamínom C dokáže krásne zosvetliť tmavé miesta, obľúbené sú aj roll-on (guličkové) aplikátory kofeínových sér.

Z odborných ošetrení na klinikách zvyknú pomôcť rôzne lasery, chemické peelingy, najčastejšie sú dermálne výplne kyselinou hyalurónovou, atď, je väčšinou potrebné ich absolvovať na viac krát.

Jediný „zaručený“ recept na tmavé kruhy - korektor

Nájsť ten pravý odtieň a správnu konzistenciu korektoru je malou výhrou. Veľmi zjednodušene, mal by byť o odtieň svetlejší ako odtieň makeupu, ideálne aj rozjasňujúci, môže byť jemne ružovkastý. U nás, resp. v slovenčine sa nerozlišuje rozdiel medzi výrazmi corrector  - farebným neutralizérom a concealer – krycím korektorom telovej farby.

S "klasickými" kruhmi pod očami na svetlej pokožke si väčšinou pekne poradí lososový korektor. So začervenaniami zase zelený.. princíp je na základe pôvodného farebného kolesa, farby, ktoré na ňom stoja oproti sebe, sa navzájom neutralizujú.

Vyslovene fialové kruhy pod očami potrebujú neutralizovať žltým korektorom, modré kruhy pod očami zase oranžovým. Všetky typy pokožky s modrými/fialovými kruhmi pod očami môžu použiť korektor s jemne ružovkastým (lososovým) alebo marhuľovým nádychom, ktorý neutralizuje modrasté podfarbenia.

Sivú, unavenú pokožku neutralizuje fialový korektor, alebo podkladová báza s fialovým nádychom a rozjasňujúcimi časticami.

Aby som to zhrnula, ak je problém naozaj závažnejší, odporúčam „bojovať na viacerých frontoch“, teda napríklad  - naozaj poctivo používať SPF + slnečné okuliare, ráno a večer kombinovať rozjasňujúcu, prípadne až bieliacu kozmetiku, nefajčiť, pokúsiť sa dobre spať a kúpiť si kvalitný korektor. ...Skrátka, stačí pekne žiť a očné okolie sa snáď pridá.. :)

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.