- Ktorým kozmetickým ingredienciám sa radšej vyhnúť -

- O hyperpigmentácií v tehotenstve -

- Čo pomáha na strie? -

Keď som bola tehotná s Amálkou, skoro každý deň mi vyvstávali nové otázky, čo smiem a čo nie, či už v strave, v pohybe, alebo pri výbere kozmetiky, informácie boli rôzne, niekedy protichodné a mala som v tom poriadny chaos.

Čo je bezpečné a čomu sa radšej vyhnúť v oblasti starostlivosti o pleť v tehotenstve a počas dojčenia sa vám pokúsim zhrnúť v tomto článku.

Všeobecne platí, že klasické produkty starostlivosti o pleť, ktoré kúpite v drogériách, ako čistiace veci, tonery, hydratačné krémy, očné krémy, balzamy na pery, atď.. sú absolútne bezpečné počas celého tehotenstva, aj obdobia dojčenia.

Pozor si treba dať na tzv. cosmeceuticals produkty, teda kombináciu bežnej kozmetiky s naozaj účinnými aktívnymi látkami, prípadne kozmetikou, ktorá je na predpis od lekára.

Ono je to tak. Na tehotných ženách si nikdy nikto nedovolí spraviť solídny výskum, alebo dvojitý zaslepený test. Žiadna tehotná žena by také niečo nepodstúpila, preto ani odborníci a doktori často nemajú odpoveď na to, čo je bezpečné a čo nie, preto PRE ISTOTU radia sa niektorým zložkám vyhnúť.

Ingrediencie, ktorým sa v tehotenstve radšej vyhnite

Hydroquinone (hydrochinón) - veľmi mocná a účinná látka na bielenie/rozjasnenie kože, hlavne na pigmentové škvrny má výborné výsledky a je bezpečná, ale v Európe je zakázaná v koncentrácií vyššej ako 2%. Nebola samozrejme testovaná na tehotných ženách, preto ak máte produkt s účinnou látkou hydrochinón a ste tehotná, radšej prerušte používanie.

Benzoyl peroxide (benzoylperoxid) – ďalšia silná, aktívna látka, ktorá veľmi úspešne lieči akné a zápaly. Ak ste na akné liečbe a otehotniete, určite treba čo najskôr konzultovať s lekárom. Benzoylperoxid by mal byť bezpečný aj v tehotenstve v nízkej koncentrácií 5% a menej.

Salicylic acid, BHA (kyselina salycilová) – výborný exfoliant, ale vo vysokých koncentráciách v profesionálnych peelingoch sa v tehotenstve určite neodporúča, lepšie je nahradiť silné chemické peelingy tými slabšími na doma (2% a menej), tie sú podľa odborných zdrojov v poriadku.

Alebo môžete zvážiť používanie jemnejších AHA kyselín: kyselinu mliečnu, glykolovú, mandľovú,..  ktoré sú na domáce použitie v nízkych koncentráciách absolútne bezpečné aj počas tehotenstva, aj počas dojčenia.

Vitamín A (retinoidy, retinol) – najznámejšia a najúčinnejšia anti-ageingová ingrediencia, ktorej sa ale v tehotenstve (vraj) treba vyhnúť. Ak používate séra alebo krémy s retinolom alebo inými derivátmi vitamínu A, zvážte prechod na alternatívy bez tejto látky. Určite aj vtedy, ak máte nastavenú liečbu akné s vitamínom A.

Výbornou prírodnou alternatívou retinoidov je šípkový olej, ktorý obsahuje kyselinu trans-retinovú a je úplne bezpečný. Alebo takisto rastlinnou alternatívou je bakuchiol, fytoantioxidant, ktorý má veľmi podobné účinky ako retinol, len bez rizika podráždenia kože, resp.s menším rizikom. Sama používam v lete Bakuchiol od The Inkey List, to je konzistenciou také ultraľahké mlieko, alebo teraz v zime používam novinku od Noili Beauty, olejové sérum bakuchiol so skvalánom. Je úplne skvelé. Zoženiete ho TU a ak zadáte v košíku kód SMARTBKCH, budete naň mať 10% zľavu.

Aktívne látky v SPF produktoch

Napriek rôznym mýtom a hoaxom v médiách, ani jedna aktívna látka v „opaľovacích“ produktoch s SPF nepredstavuje žiadnu hrozbu v tehotenstve. Práve počas tehotenstva sa veľmi prízvukuje pravidelné používanie SPF a chránenie sa pred slnkom. Koža môže byť citlivejšia a náchylnejšia na vznik pigmentových škvŕn, preto ju treba chrániť. Verným spoločníkom nielen pre tehotné by v lete mal byť tieň, klobúk a slnečné okuliare..

Hyperpigmentácie počas tehotenstva

„Vďaka“ hormonálnym zmenám sa v tehotenstve môžu objaviť alebo zhoršiť hyperpigmentácie, pehy a tmavé fľaky. Určite pomáha pravidelná exfoliácia. Klasickým mechanickým peelingom by som sa vyhýbala kvôli ich agresivite a dráždivosti, pokojne môžete používať jemné AHA kyseliny.  Celý článok o prospešných exfoliačných kyselinách nájdete tu - O peelingoch a AHA efekte.

Pri hyperpigmentácií, či už je žena tehotná, alebo nie, je alfou a omegou – áno, opäť :) - SPF.

Vždy, pokiaľ idete von, budete na slnku, si dajte SPF aspoň faktor 20. Krém s SPF je najlepšou prevenciou vzniku alebo zhoršeniu pigmentových škvŕn.

Prípadne sa môžete pre istotu svojho doktora spýtať na používanie kyseliny azelaovej, niacinamídu (vit. B3), vitamínu C alebo arbutínu, podľa mojich zistení sú však všetky tieto ingrediencie v tehotenstve bezpečné a výborne zosvetľujú hnedé fľaky.

Čo pomáha na strie

Nepoteším vás asi. :) Napriek sľubným a šťavnatým maketingovým claimom neexistuje žiadny produkt, žiadna kozmetická ingrediencia, ktorá by výrazne zlepšila stav strií, alebo ich odstránila.

Avšak- jemné masírovanie prírodnými rastlinnými olejmi, nech už si vyberiete akýkoľvek, pomôže udržať pokožku pružnú a môže trochu zlepšiť ich zjav.

Strie sú vecou genetiky, niektoré ženy ich majú, niektoré nie a doteraz sa nevie konkrétny dôvod, prečo to tak je. Sú následkom abnormálne napnutej a natiahnutej kože po dlhší čas, kedy dôjde k ruptúre podpornej kožnej štruktúry z kolagénu a elastínu.

Po pôrode, resp. po ukončení dojčenia dokáže so striami trochu pohnúť vitamín A (silnejšie retinoidy), chemické peelingy, alebo profesionálne laserové ošetrenia.

Ako sa teda starať o pokožku počas tehotenstva? Rozmaznávajte sa. :) Doprajte si hlavne extra dávky hydratácie, užívajte si jemné masáže pokožky a rastúceho bruška a hlavne veľa veľa oddychujte ..a spite :))

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.