Čo používať a kedy? Čo s čím môžem používať? V akom poradí? Aké produkty potrebujem ráno a aké večer?

Pokúsim sa vám to trochu objasniť práve v tomto článku.

V prvom rade musím uviesť – osobne mám suchšiu pleť, ktorá znesie aj viacero krokov a vrstvenie produktov. Treba sa ale VŽDY riadiť vlastným pocitom a potrebami. Každý potrebuje niečo iné a niekoho dostatočne „zhydratuje“ jeden produkt ráno, niekto ich potrebuje tri.

Väčšinou asi v podobných článkoch nájdete vymenované produkty, ktoré autor používa.. mne to nedá, lebo to nie je o mojich konkrétnych produktoch a značkách, ale skôr o postupoch, o vašom vlastnom rituáli, ktorý by ste si mali užiť ako chvíľku pre seba a hlavne o individuálnom prístupe. ⠀

Samozrejme budem písať o relatívne normálnej pleti, k špecifickým kožným problémom ako akné, rosacea, atď treba pristupovať trochu osobitnejšie a to by vydalo na ďalší celý článok, tak o tom nabudúce..

Už som to spomínala na blogu viackrát, tento úplne základný zovšeobecnený princíp:

Ráno je to o ochrane, večer o výžive.

RÁNO

Ráno (samozrejme aj večer, ale o tom píšem nižšie) je dobré umyť tvár vlažnou vodou - nie ľadovou, nie horúcou, takou akurát. Ak chcete mať pocit naozaj dokonalo čistej pleti, ak sa napríklad v noci spotíte, môže aj ráno použiť kvapku čistiaceho mlieka, gélu, emulzie, čo vám vyhovuje, vmasírujete do pleti a dobre opláchnete.

Len čistá voda nedokáže odstrániť „mastný film“ z pokožky, pretože olej a voda sa nikdy nezmiešajú, preto je dobré použiť aj ráno jemný čistiaci produkt. Podrobnejšie sa čisteniu pleti venujem nižšie, v časti o večernej rutine.

Povedala by som, že ranné minimum starostlivosti o pleť je: čistenie, hydratácia a SPF. Ak pridáte aj antioxidanty alebo séra podľa vlastných potrieb, o to lepšie.:)

Môj najobľúbenejší krok ráno je nastriekanie jemnej hydratačnej hmly na tvár – termálnej vody v spreji, hneď po čistení. Zobudenie a osvieženie zaručené. Alebo namiesto tohto kroku môžete použiť napríklad esenciu, toner (bez alkoholu), ..  alebo jednoducho necháte trochu navlhčenú pleť, pretože veľmi častý nasledujúci krok je práve hydratačné sérum s kyselinou hyalurónovou. Táto kyselina je jednoznačne hviezdou v kategórii hydratácie a má sa nanášať na mierne vlhkú pleť, aby mohla na seba nejakú vodu naviazať. Suchá a unavená pleť sa po nanesení séra s kyselinou hyalurónovou doslova napumpuje.

Následne je dobré túto získanú vlhkosť niečím v pleti uzamknúť, po nanesení séra s kys. hyalurónovou sa neoplatí dlho čakať, aby sa voda z pokožky nezačala odparovať a a aby ste neskončili s ešte viac vysušenou pleťou, takže kľudne po pár sekundách pokračujte ďalším krokom starostlivosti.

Pre seriózne efektívnu ochranu a zdravie pleti sú určite veľmi vhodné, najmä ráno, antioxidanty. Vitamín C, resveratrol, kyselina ferulová, vitamín E, koenzým q10, .. mávajú rôzne konzistencie, väčšinou tekuté. Pozor na balenie, mali by byť vždy v nepriehľadnom, vzduchotesnom obale, lebo väčšina z nich sa na vzduchu a svetle znehodnocuje. Antioxidanty v tégliku by nemali žiadny zmysel.

Dokážu zlepšiť vzhľad vrások a jaziev po akné, stimulujú produkciu kolagénu, tlmia zápaly, takže nielen chránia pokožku pred enviro-stresormi, ale aj naprávajú už napáchané škody..

Po sérach/tekutých konzistenciách nasleduje väčšinou „klasická“ hydratácia, teda hydratačný krém. Tam je neskutočne veľa možností, čo sa týka konzistencie a aj zloženia, hľadajte ingrediencie ako: glycerín, urea, ceramidy, skvalán, kys.hyalurónová, ...  pár mojich konkrétnych tipov a obľúbených krémov nájdete na konci tohto článku: Hydratácia - ktoré ingrediencie efektívne hydratujú pokožku?

Ako posledný krok a ochranu zdravia kože je fajn ráno aplikovať produkt s SPF. O tom, prečo je SPFko najlepšia prevencia vrások a prečo je to každodenný must pre zdravie pleti píšem na blogu a robím osvetu na instagrame v podstate stále dokola a asi nikdy neprestanem. :)

Áno, aj keď je pod mrakom, aj v zime, ja viem, že sa vám to zdá prehnané. Aj mne sa kedysi zdalo a krútila som hlavou, že načo preboha SPF keď je bežný deň a nejdem sa „opaľovať“. No potom som sa trochu dovzdelala... Pri používaní aktívnych látok sa mu jednoducho nevyhnete, drvivá väčšina z nich zvyšuje citlivosť kože na slnko a SPF jednoducho ide s nimi ruka v ruke, aj ak vám aspoň trochu záleží na prevencii tvorby vrások a pigmentových škvŕn. Všetko o SPF a ochrane pokožky

VEČER

Úplný základ, najmä večer, je čistenie. Bez vyčistenia pleti nemá zmysel dávať na ňu žiadne ďalšie produkty.. Ak máte počas dňa aj makeup, aj SPF, je vhodné, povedala by som priam až nutné, dvojité čistenie.

Prvým krokom metódy double cleansing je odličovanie, melting - roztopenie, makeupu. Použite, čo vám vyhovuje, micelárnu vodu (správny postup, odpozeraný od odborníkov, je nedrhnúť oči a nešúchať, len priložiť nasiaknutý tampón na oko a chvíľu čakať - prečítajte si  Všetko o čistení pleti pre viac praktických tipov), alebo iný jemný odličovač, ak znesiete, tak aj olejový, s ktorým všetko jemným masírovaním rozpustíte a opláchnete.

Ak je makeup vodeodolný, treba použiť 2-zložkový olejový odličovač. Veľmi príjemný už aj v prvom kroku môže byť čistiaci balzam spomínanej olejovitejšej konzistencie, ktorý odstraňuje aj makeup, alebo v podstate skoro-akýkoľvek olej sa dá použiť ako odličovač. Je to individuálne, treba jednoducho nájsť ten svoj ideálny odličovač, ktorý nebude štípať v očiach, ani nijako dráždiť. ⠀

Druhým krokom je ešte samotné čistenie pleti, teda vmasírovanie nejakého jemného, ideálne neparfumovaného mlieka/emulzie/balzamu/gélu na tvár a krk, odporúčam tiež masírovať a jemne rozpúšťať nečistoty kľudne aj minútu a následne opláchnuť. ⠀
Naozaj nepotrebujete v čistiacom produkte výťažok z rastliny z amazonského pralesa, alebo marhuľovú vôňu a podobné veci.. :)

Pre úplne dokonalé dočistenie a jemný peeling si ešte namočím malý bavlnený, froté, alebo microfiber uterák do vlažnej vody a jemne ním to čistiace mlieko pozotieram, potom ešte znovu poriadne oplachujem. Toto opatrenie mi doslova zmenilo život a teraz sa už bez malých uteráčikov na tvár nezaobídem, ten pocit po čistení s nimi je na nezaplatenie.

Čistiace produkty sa vždy oplachujú vodou, aj micelárne vody, zdá sa to ako banalita, ale verte mi, treba aj toto spomínať. :) Potom už ostáva len vysušiť tvár poprikladaním (nešúchaním) čistého uteráku.

Potom môžete zaradiť peelingové kyseliny, tie vždy idú na pleť hneď po čistení. Môžu, ale nemusia sa používať každý deň, podľa toho, ako bude vaša pleť na ne reagovať. Citlivej pleti sa veľmi neodporúča ich každodenné používanie, stačí občas. Kyselina mliečna, glykolová, salycilová, treba vyberať podľa typu pleti, aby som sa opäť neopakovala, všetky tipy a info nájdete tu: O peelingoch a AHA efekte

Môžete dať kľudne aj hydratačné sérum hneď po čistení, alebo esenciu, alebo sérum zacielené na problém, ktorý potrebujete aktuálne riešiť. Alebo esenciu a potom sérum.. treba sa riadiť vlastným pocitom.

V ďalšom kroku u mňa večer nasleduje „poriešenie“ vrások, to znamená produkt s vitamínom A, s retinolom, najúčinnejšou a najefektívnejšou aktívnou látkou proti vráskam. Opäť musím dať link, nehnevajte sa :) lebo sú to sami o sebe tak veľké, obsažné témy! Retinol od A po Z.

No a na záver ešte hydratačný krém, alebo olej. Môžete ich aj kombinovať, tá postupnosť by mala byť olej a až potom krém, prekvapivo nie naopak.

******

Všetky tieto spomenuté postupy zahŕňajú okrem tváre aj krk, aj dekolt, časti, na ktoré sa často zabúda. Zvyšky produktov môžete v procese utierať do chrbtov rúk.;)

Ak ste po extra ťažkom dni a nechce sa vám vôbec nič, minimálne sa večer odlíčte, vyčistite pleť a dajte si základný hydratačný krém, všetko ostatné počká, alebo to doženiete iný deň.

Čo sa týka populárnej kórejskej rutiny, ja osobne ju nepraktizujem a riadim sa vlastnými potrebami, 10 a viac krokov je na mňa jednoducho príliš, ale rada sa ňou nechám inšpirovať.

Snáď som na nič nezabudla, ak sa chcete čokoľvek k tejto téme spýtať, neváhajte mi napísať sem alebo na môj instagram.

Krásnej pleti zdar,