Nevedela som, ako túto tému vlastne správne nazvať. Je to skrátka o pár opatreniach a postupoch, ktoré môžete dodržiavať pre zachovanie si zdravej pleti. Nemôžeme ale stále žiť v strachu „čo ak“, preto si z tipov nižšie vyberte tie, ktoré budete považovať za splniteľné a ľahko aplikovateľné pre vás.

Príčinou vzniku vyrážok/akné väčšinou nebýva zlá hygiena, ale tieto tipy je myslím si užitočné dodržiavať aspoň sčasti pre každého, môžu pomôcť zlepšiť stav pleti, alebo obmedziť výskyt vyrážok.

Ako správny čistotný Monk sa ich snažím dlhodobo dodržiavať aj ja a samozrejme nie vždy to ide dokonalo, ale sú to rady zozbierané prevažne od dermatológov, preto ich rada posuniem ďalej:

Nechytať si pleť rukami počas dňa

.. ak je to naozaj nutné, tak len práve umytými. Väčšinou si vôbec neuvedomujeme, ako často si tvár chytáme počas dňa. Podopierame si bradu, odstraňujeme vlasy z tváre.. to všetko sú okamihy, kedy sa na pleť dostávajú baktérie, ktoré o pár týždňov môžeme veselo privítať ako novú vyrážku.

Pokúsiť sa nevytláčať ..

Toto síce ani ja nedokážem, ale spomenúť to musím. :) Keď už, robte to s vyčistenou a prípadne naparenou tvárou a čistými rukami, vyrážku potom vydezinfikujte a pleť patrične ošetrite. Ako hovorí Caroline Hirons, keď už uvidíte krv, je zle a (najneskôr) v tom momente treba prestať. :(

Často meniť obliečku na vankúš

Napríklad pre ľudí s aknóznou pleťou, mastnejšou, sa odporúča meniť obliečku na vankúš aj častejšie ako každý týždeň. Aj keď ideme spať s čistou pleťou, nie vždy máme čisté napríklad aj vlasy, na vankúši sa tak či tak počas nocí nazbiera pot, kožný maz, odumreté kožné bunky, nečistoty, prach,...

Odporúčam skúsiť hodvábne obliečky, je to veľmi príjemný materiál, do ktorého sa nevsiaknu všetky krémiky a oleje tak ako do bavlnenej obliečky, ale ostanú pekne na pleti. Vlasy sú na hodvábe ráno menej zamotané, nelámu sa a (aspoň tá moja) tvár nie je taká „pokrčená“.

Mať EXTRA uteráčik na tvár by mala byť úplná samozrejmosť

Ja osobne mám niekoľko malých bavlnených (froté) uteráčikov špeciálne na tvár a mením ich často, aj každý deň, alebo raz za 2 dni. Pre ľudí s akné, rosaceou, alergiami je toto úplne základné hygienické opatrenie, neutierate si predsa tvár do toho istého uteráku ako napr. ehm... nohy.. a iné veci.

Používam ich buď namočené pod vlažnou vodou a stieram s nimi namokro čistiace produkty po večernom čistení pleti, alebo, druhé využitie je klasické – prikladanie k tvári ako utretie do sucha.

Nezdieľať makeupové ani skincare produkty s nikým iným

Toto hádam ani netreba vysvetľovať, prečo.. len sem nenápadne hodím link na tento starší článok.

Štetce a makeupové hubky často prať

Viď. bod vyššie.. Odporúčam, alebo vlastne neodporúčam pogoogliť videá ako „beauty blender inside“, „beauty blender under microscope“ a budete mať dosť. Plné života.

Mobil je neuveriteľný zdroj baktérií

.. preto ho treba často umývať/dezinfikovať. Ja na to používam malé vlhčené obrúsky na okuliare z drogérie, fungujú perfektne aj na mobily. Ak ale poznáte ekologickejšiu alternatívu, napíšte mi prosím.

Ešte sa odporúča pri telefonovaní držať mobil ďalej od sánky, líca, alebo viac používať handsfree..

Ja osobne ak mávam niekde vyrážky, tak je to väčšinou v oblasti sánky a brady, presne tam, kde mávam telefón a kde sa často podvedome chytám rukami..

Tak predsa aj pár univerzálnych kozmetických tipov:

Odlíčiť sa a umyť si tvár večer je naozaj MUST. Dobre vieme, že ísť spať bez odlíčenia sa síce sem tam podarí, alebo podarilo každej, ale čistenie je jednoducho alfa a omega, ak chcete mať zdravú pleť.

Neodporúča sa ani na aknóznu pleť používať agresívne penivé čistiace produkty („pre tínedžerov“), skôr jednoduché, jemné, neparfumované gély, emulzie, ideálne bez obsahu mydla. Netreba to zase ani preháňať, príliš časté čistenie pleti tiež nie je dobré, zbavíte ju aj toho dobrého, prirodzeného, hydrolipidového filmu na pokožke..  Viac o správnom čistení pleti nájdete TU.

Odporúčam obmedziť aj abrazívne exfolianty, prestať si drhnúť tvár a naštudovať si jemnejšie riešenia v podobe AHA/BHA kyselín. A samozrejme obligátne- vyhýbať sa alkoholu v zložení a zbytočným exotickým rastlinným zložkám.

Menej je viac.

Ešte pár slov k vyrážkam/akné.

Po prvé, akné patrí do rúk dobrého dermatológa. Po druhé ani netreba, lebo toto je vlastne celý môj point.

Nie som lekár, preto na tomto blogu nenájdete žiadne konkrétne tipy na ošetrenie, nedajbože liečbu akné. Aj keď teóriu sčasti ovládam, necítim sa byť kompetentná a oprávnená sa k tomu vyjadrovať a už vôbec nie navrhovať, čo by ste mali konkrétne používať, aj keď sa ma na to dosť často pýtate. Tú cestu si musí každý prejsť sám a ak to znamená tráviť hodiny na internete hľadaním (odborných!) odpovedí, alebo vyhľadaním toho správneho odborníka, tak to predsa stojí za to. Nikto nepozná vašu pleť lepšie, ako vy.

Naštudujte si, aké účinné aktívne látky pomáhajú na akné, v lekárni si pýtajte vzorky.. nie sú to žiadne „zázraky“, ale dostupné veci. Hľadajte medicínsku kvalitu, overené dermato-značky.

Niekedy to nie je až na lekára, ja viem..  Vtedy môže pomôcť zjednodušiť starostlivosť na úplne basic produkty s jasne označenou aktívnou látkou a prestať sa tak veľmi snažiť, preťažovať pleť a nakupovať produkty jeden cez druhý na základe reklamy, alebo osobných recenzií kamošiek a blogerov.

Držím veľmi palce a zdravej pokožke zdar ;)

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.