V našej spoločnosti prevláda názor, alebo priam dogma, že len opálená pokožka je krásna pokožka. V lete je skoro povinnosťou byť opálený a nedajbože sa vrátiť z dovolenky neopálený. S pravdepodobnosťou blížiacou sa 100% sa dočkáte otázok „a bola si ty vôbec na tej dovolenke?“ a podobných, možno dobre mienených, ale nevyžiadaných komentárov.

Chcem, aby ste vedeli, že je úplne v poriadku mať celé leto aj neopálenú pokožku. Svedčí to len o tom, že sa poctivo chránite pred slnkom, za čo si odo mňa vyslúžite len a len pochvalu. Mohli by sme si brať príklad od aziatok s nádhernou pleťou, ktoré nosia slnečníky, poctivo si chránia pleť a v 50tke potom vyzerajú na 30. Čím to asi bude? :)

Verte mi, ja sama som celý rok ako riaditeľka vápenky/snehulienka/morticia addams - dosaďte si tam, čo sa vám páči, a som s tým OK. Jednoducho takú farbu má moja pokožka a ja to nezmením. Jedine dočasne a pomocou kozmetiky. Takisto sa snažím nekomentovať odtieň pokožky druhých ľudí a keď sa niekto vráti z dovolenky, radšej sa pýtam na zážitky a dojmy, ako na opaľovanie..

Dobrovoľne sa ale priznávam.. a uznávam, že sa v lete dobre cítim, keď má moja koža jemný bronzový nádych. Nevyzerám choro, povedzme to tak.. :) preto občas rada použijem samoopaľovacie produkty.

Samoopaľovanie je v podstate jediný neškodný a zdravý spôsob, ako dosiahnuť opálenie.

(Ak vás práve šokovalo tvrdenie, že opálenie nie je zdravé pre kožu, tak asi nečítate tento blog, však? :))

Ako to funguje?

Nebola by som to ja, ak by som vám najprv nenapísala, ako to celé funguje.

Ako je možné, že pokožka stmavne po natretí sa samoopalovákom?

Štandardné samoopalovacie krémy fungujú vďaka zložke DHA (dihydroxyacetone).

DHA je v podstate cukor, jednoduchý sacharid, ktorý sa získava z cukrovej trstiny. Je to látka, ktorá chemicky zreaguje s aminokyselinami v epiderme a len dočasne ju zafarbí, stmaví. Volá sa to Maillardova reakcia. DHA pôsobí len v najvrchnejšej vrstve kože, ktorá je už de facto odumretá, preto nemajte obavy, že by to bolo toxické, alebo by sa vám to dostalo do tela, nič také nehrozí.

Čo sa týka paniky/hoaxov, že DHA je nebezpečné: podľa niektorých štúdií môžu kvôli nemu vznikať voľné radikály, ale to len v prípade, ak sa nechránite pred slnkom. Tie vznikajú tak či tak, ak sa nechránite pred slnkom, tak hádam je každému jasné, že samoopalovací krém sám o sebe nemá SPF a nechráni pred UV žiarením. Určite sa po samoopalovaní treba naďalej chrániť pred slnkom.

DHA nie je nebezpečné, ale ak chcete alternatívu, je tu ešte erytrulóza. To je v podstate cukor z malín a funguje na rovnakom princípe ako DHA, len trochu pomalšie.


Postup a tipy pre bezproblémovú aplikáciu

Pred aplikáciou:

- zbavte sa chĺpkov

- spravte si peeling  / ja nepoužívam abrazívne peelingy, natieram sa len jemným krémovým peelingom, kde sú aj AHA, aj BHA kyseliny (áno, aj nohy kľudne)

- dajte si sprchu

- pokožku treba mať čistú, suchú, bez šupiniek a samozrejme bez poranení

- nenatierajte sa pred aplikáciou telovými mliekami, keď, tak len najsuchšie miesta ako lakte, kolená

Ako na to:

- nepokúšajte sa nanášať samoopalovák rukami, nie je to dobrý nápad (osobná skúsenosť, ehm) a určite si zaobstarajte aplikačnú rukavicu

- nanášajte produkt krúživými pohybmi na celé telo a nechajte chvíľu vstrebať, neobliekajte sa hneď

- na zápästia a členky použite už len veľmi malé množstvo produktu, alebo zvyšok, čo vám ostane z aplikácie na väčšie časti tela

- ak je to prvý krát, radšej produktom šetrite a nanášajte ho menej, aby ste zistili, aká je miera zhnednutia

- po aplikácii môžete pretrieť kolená/lakte/členky vlhčeným obrúskom, aby tieto miesta kvôli suchej koži nezhnedli viac

- po aplikácii si umyte ruky, aby vám žiadny samoopalovací produkt nezostal na dlaniach

Moje obľúbené produkty

Toto leto testujem a používam produkty od írskej značky Vita Liberata. Sú organické, neparfumované, bez alkoholu a ako jediné s technológiou Odour Remove – bez typického samoopalovacieho zápachu, čo je úplne skvelé.

Na telo som si najviac obľúbila Invisi Foaming Tan Water, to je samoopaľovacia voda, ktorá sa v aplikátore zmení na bielu penu. Nanáša sa veľmi ľahko, nesmrdí a zasychá ihneď, neotláča sa. Môžete si ľahnúť do bielych perín prakticky okamžite a nič sa nezafarbí – odskúšané! Veľmi podobná je aj kultová pena Phenomenal.

Na tvár používam Self Tanning Serum, ktoré je gélovej konzistencie, veľmi príjemné. Opálenie vydrží vždy niekoľko dní a s touto značkou som nemala nikdy problém s fľakmi.

Čo sa týka okamžitých bronzerov, bez samoopaľovacej zložky, tam má Vita Liberata tiež kvalitné produkty a vyzdvihla by som najmä Beauty Blur – Skin Tone Optimizer. Robí presne to, čo má v názve, optimalizuje tón pleti, dodáva nádherný opálený bronzový rozjasnený vzhľad. Pre niekoho to môže byť príliš „diskoguloidné“, teda rozjasňujúce, ale ja ho v lete jednoducho milujem. Mám odtieň Latte light, pripadám si s ním ako bronze goddess a makeup vôbec nepotrebujem.

Beauty Blur je aj vo verzii so samoopaľovacou zložkou –volá sa Sunless Glow, ale tento tým pádom asi nie je na každodenné nosenie.

No a ak chcete okamžitý efekt na telo, ktorý sa dá kedykoľvek zmyť, tak odporúčam Body Blur, to je niečo ako bronzový makeup na telo, instantné opálenie, ktoré používajú aj celebrity, len pozor s ním na biele sedačky a šaty. :)

Tak toľko odo mňa k zdravému opaľovaniu, verím, že sa niekomu tieto tipy zídu a prajem vám ešte krásne leto!

Článok bol pripravený v spolupráci s Marionnaud Slovensko.