...ale z vašich otázok na instagrame som pochopila, že je okolo neho stále množstvo protichodných informácií a nejasností. Najmä tých praktických, t.j. ako a kedy ho používať a aké si vybrať, preto som sa rozhodla zozbierať vaše najčastejšie otázky a odpovedať na ne v tomto článku.

Prečo ho potrebujeme?

Vitamín C = kyselina L-askorbová je jednoducho fantastický antioxidant pre našu kožu.

Je taký legendárny a známy preto, lebo naozaj funguje.

Rozjasňuje pleť, zjednocuje jej tón a popri tom zmierňuje hyperpigmentácie, vrásky a jazvy po akné. Potláča tvorbu melanínu v koži, vďaka čomu pigmentácie postupne blednú a zabraňuje tomu, aby sa nové vytvorili. Zároveň chráni pleť pred oxidačným stresom, pred znečisteným ovzduším, smogom, neutralizuje voľné radikály, podporuje tvorbu kolagénu a elastínu... je ako obranný štít, vďaka ktorému sa koža cíti a vyzerá lepšie. No nie je tá veda (chémia:)) úžasná?

Vitamín C má nespochybniteľné pozitívne účinky na pleť, overené počas rokov množstvom vedeckých štúdií, je to skvelá anti-agingová a rozjasňujúca aktívna látka.

Znie to možno dokonalo, ale vy už viete, že žiadny zázrak nenastane za jednu noc a že to má aj svoje úskalia, tak ako používanie ostatných actives.

S ktorým vitamínom C začať?

Na konci tohto článku nájdete pár konkrétnych tipov, odporúčam dočítať do konca a potom si už vybrať musí každý sám.:)

Môže sa používať v tehotenstve a počas dojčenia?

Áno, môže, niet sa čoho báť.

Od akého veku je vhodné s ním začať?

Nie sú na toto žiadne tabuľky, podľa môjho názoru, mladá, bezproblémová pleť, povedzme do 30 rokov, potrebuje len dve veci: hydratovať a chrániť. Po 30tke (alebo ako rada dodávam, po prvom dieťati, u mňa po to bolo po 27) môžete smelo začať s aktívnymi látkami. Môžete samozrejme začať aj skôr, v 20tke, ale ani v 50tke nie je neskoro, je to na vás. Pleť „nezlenivie“, ani si nevytvorí závislosť (populárne mýty:)), takže naozaj je to každého osobná voľba. Myslím, že nič nepokazíte, ak začnete aj v 20tke.

Kedy sa má používať, ráno, či večer?

Môže sa aj ráno, aj večer, aj 2x za deň, opäť je to len na vás, ale odporúča sa skôr ráno, kvôli jeho antioxidačným vlastnostiam, ktoré pleť potrebuje najmä počas dňa. Ak máte sérum s vitamínom C v oleji a je vám na ráno príliš "ťažké", používajte ho večer.

Sami najlepšie zistíte, kedy vám to podľa konzistencie produktu vyhovuje najviac. Produkty na báze vody sa všeobecne hodia skôr na ráno, olejčeky možno viac na večer...

Ako často ho používať a môžem aj v lete?

Ak chcete vidieť reálne výsledky, určite každý deň. Iba konzistentné, pravidelné používanie prinesie po pár týždňoch výsledky. Určite aj v lete môžete, ak sa budete naozaj poctivo chrániť pred slnkom.

S čím ho nekombinovať?

O kombinatorike aktívnych látok mám celý článok, nájdete ho TU, v zásade platí, že len s retinolom sa pre istotu neodporúča kombinovať v jednej rutine kvôli možnej iritácií. Sú to dva silné antioxidanty, väčšinou formulované každé s iným pH, preto jeden je dobré nechať na ráno (C) a druhý na večer (retinol). Len opäť pripomínam- ráno je seriózne povinné SPF.

Naopak, pokojne ho kombinujte s vitamínom E, kyselinou ferulovou, alebo niacinamidom.

V ktorom kroku ho v rámci rutiny zaradiť?

Toto je taká ošemetná otázka, ktorú nedokážem presne zodpovedať. Treba sa jednoducho riadiť KONZISTENCIOU.

Ak je to vodička, tekuté sérum, ide na pleť po čistení, kľudne aj po hydratačnom toneri, naň môže ísť potom aj hyalurónové sérum.

Ak je to gél, tak do 15% sa C môže nanášať aj na mierne navlhčenú pleť, takže kľudne po hyaluronke.

Ak je to krém, nanášajte ho až po vodnatých sérach a pred SPF.

Ak je to olej, ja osobne by som ho dávala až večer, prípadne primiešala 2-3 kvapky do krému.

Štípe ma po ňom pleť. Pokračovať, či prestať používať?

Céčko môže štípať samozrejme, ak je to len jemné štipkanie a žiadne začervenanie, vydržte, pleť si pravdepodobne postupne zvykne na aktívnu látku. Ak je to naozaj zlá reakcia a veľmi štípe, zmyte ho z tváre a skúste nabudúce (až po ukľudnení pleti) len primiešať jednu kvapku do obľúbeného krému. Potom po čase dve kvapky, potom tri, týmto spôsobom step by step by tú adaptáciu mala pleť zvládnuť o niečo ľahšie. Ak sa to nebude zlepšovať, bohužiaľ, asi nesadol produkt ako taký, alebo iná látka v ňom.

Pomôže aj na jazvy po akné?

Áno, mal by!

Vitamín C a rosacea, alebo atopický ekzém..

Toto si bohužiaľ netrúfam zodpovedať konkrétnejšie, nie som dermatológ, každý môže reagovať inak, je to príliš individuálne. Bola by som veľmi opatrná a skúsila skôr slabšie deriváty vitamínu C, ale primárne by som sa celkovo skôr zameriavala na vyriešenie daného stavu pleti/diagnózy.

Môžem ho naniesť aj okolo očí?

Áno, jasné, tam to rozjasnenie a zmiernenie vrások predsa chceme najviac!

Céčkové sérum je zrazu oranžové, zmenilo farbu. Pokazilo sa?

Ak bolo predtým číre, tak áno, zoxidovalo, už ho nepoužívajte, narobilo by viac škody, ako úžitku.

Čo ten práškový vitamín C?

Osobnú skúsenosť nemám (napr. TO 100% L-ascorbic Acid Powder), ale problém s domácim miešaním vitamínu C je, že môže kryštalizovať ešte predtým, ako penetruje a bude mať nejaký účinok a takisto nemusíte odhadnúť správne množstvo a nechtiac to prehnať. Môže sa miešať napríklad so sérom Resveratrol 3% & Ferulic Acid 3% od The Ordinary. Ja práškovú formu vnímam trochu ako zbytočnú komplikáciu, radšej chcem používať hotový produkt, kde presne viem, aké percento vitamínu C tam je namiešané.

Čo robiť v prípade podráždenia pleti príliš silným vitamínom C?

Platí v podstate to, čo pri podráždení pleti akoukoľvek aktívnou látkou:

- čo najskôr zmyť

- prikladať mokrý studený uteráčik

- nič ďalšie už na pleť nedávať, vyhýbať sa slnku

-  ichtamol, hydrocortison, alebo cica-krémy, ukľudňujúce, neparfemované

(rady pod dohľadom MUDr.Burešovej - ďakujem)

Tu by som chcela uviesť malú, praktickú radu:

ALWAYS, ALWAYS, ALWAYS PATCH TEST

Vždy si spravte vopred test na kúsku kože, ak zavádzate novú aktívnu látku, alebo aj čo len nový produkt, kvapnite si jednu kvapku na ruku a počkajte. Potom skúste dať JEDNU kvapku na tvár, na kúsok líca napríklad. A až potom, ak je to ok, bez reakcie, môžete ho používať normálne. Ak by som týmto zachránila pár „red faces“, budem rada.:)

Kyselina askorbová a rôzne deriváty vitamínu C

Ktorý si vybrať?

* všetky názvy produktov sú klikateľné a žiadny z nich nie je sponzorovaný. Berte to prosím len ako tipy, treba zvážiť ešte typ pleti, konzistenciu, cenu a to, že nepoznám všetky produkty sveta.;)

Kyselina L-askorbová dokáže najefektívnejšie penetrovať kožnú bariéru, je najviac preskúmaná a považovaná za základnú, bioaktívnu formu. Je to preto, že už nepotrebuje konvertovať na žiadnu inú formu, telo ju hneď rozpozná a využije.

Všetky ostatné sa volajú deriváty preto, pretože musia najprv v koži konvertovať na kyselinu askorbovú, aby účinkovali.

Prečo teda nie sú všetky produkty formulované len s kyselinou askorbovou?

Je to totiž dosť nestabilná ingrediencia, ktorú nie je ľahké do produktu naformulovať. Ak je na báze vody, potrebuje pH pod 3,5, aby nezoxidovala. Ak je už sérum oranžové (a bolo číre), je zoxidované, pokazené, nie je už ok ho používať. Mimochodom, vždy by malo byť v nepriehľadnom obale, na slnku degraduje.

Tipy na produkty s "čistou" kyselinou askorbovou:

THE ORDINARY Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%

OBAGI Professional-C SERUM 10%

OBAGI Professional-C SERUM 15%

OBAGI Professional-C SERUM 20%

LA ROCHE POSAY Pure Vitamin C10 Serum 10%

Timeless 20% Vitamin C + E + Ferulic Acid Serum

COSRX Triple C Lightning Liquid 20,5%

The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder

The Ordinary Vitamin C Suspension 30% In Silicone

LA ROCHE POSAY Redermic C - viacero druhov

VICHY Peptide-C ampulky

Paula’s Choice C15 Super Booster

Paula´s Choice C25 Super Booster

Deriváty vitamínu C

Sodium Ascorbyl Phosphate - jemný, vo vode rozpustný, pre ľudí s citlivou pleťou, veľmi vhodný aj na aknóznu. Napríklad

Mad Hippie Vitamin C serum

SEOUL CEUTICALS Day Glow Serum

Magnesium Ascorbyl Phosphate - tiež veľmi jemný, viac stabilný ako ascorbic acid, ale aj menej potentný. Tento derivát obsahuje napríklad tento môj obľúbený hydratačný krém

The Ordinary Magnesium Ascorbyl Phosphate 10%

Ascorbyl Tetra-Isopalmitate – v oleji rozpustný, stabilný, veľmi "moderný" a obľúbený, napríklad

NOILI Pro Collagen Vitamin C Night Oil Serum

THE ORDINARY Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F

Ascorbyl Glucoside - vo vode rozpustný, stabilný, s malým rizikom iritácie, vhodný pre začiatočníkov, napr. tento vodičkový 12%ný

The Ordinary Ascorbyl Glucoside 12%

Ethylated L-Ascorbic Acid - špeciálna, vysoko stabilná forma L-ascorbic acid, ktorá nie je "čistá" kyselina askorbová a napriek tomu nemusí konvertovať, koža ju hneď rozpozná ako kyselinu askorbovú. Veľmi mocná záležitosť skôr pre pokročilých.

NIOD ELAN 2 (ETHYLATED L-ASCORBIC ACID 30% NETWORK)

HYLAMIDE C25

THE ORDINARY Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution

Uzavrela by som to takto: pre citlivú pleť, resp. ak s vitamínom C len začínate, siahnite skôr po derivátoch, sú stabilnejšie, menej iritujúce (okrem poslednej L-AA). Ak už je pleť viac zvyknutá, normálna, alebo mastná, zvoľte kyselinu askorbovú. Pekne to má zhrnuté pri sérach napríklad medicínska kozmetika OBAGI.

Pre viac info a tipov odporúčam ešte videá skvelej Renée "Gothamista":

Vitamin C : Ascorbic Acid Faves!

Vitamin C Derivatives - Which One is For You?

Tak už mi neostáva nič iné, len zaželať vám príjemné testovanie a krásnu, zdravú pleť!