Rozhodla som sa osloviť  tri moje obľúbené vizážistky, ktoré rada sledujem aj na instagrame a spýtala som sa ich pár otázok.

Každá z nich je iná, každá má svoj štýl, svoj rukopis a unikátne estetické cítenie.  Jedno majú určite spoločné - sú to veľké profesionálky.

Martina Segéňová

@martinakrupcikova / martinakrupcikovamakeup

Barbora Yurkovič

@barborayurkovic / barborayurkovic.sk

Eliška Pichoňská

@elimakeupartistblog / elimakeupartistblog.com

smartbeauty: Obligátna otázka, dámy - akú najčastejšiu chybu robíme pri líčení? Ja som si kedysi dávno dávala makeup na úplne suchú pleť, bez akéhokoľvek podkladu a ešte aj úplne zlý, oranžový odtieň. Doteraz nechápem... :)

Martina: Tu by sa dalo veľa rozprávať. :) Ja si myslím, že staré známe "menej je viac" stále platí, aj keď na instagrame častokrát vidíme opak. To však nie je typ líčenia, ktoré na bežný deň a na dennom svetle vyzerá lichotivo. Konkrétne najčastejšie chyby vnímam pri líčení pleti a obočia, pretože tam je asi najviac možností, kde sa dá ľahko urobiť nejaká chybička. A zároveň sú to ťažné prvky tváre a keď sa naruší ich prirodzenosť, vedia nám najviac vizuálne uškodiť, zostaršiť  nás. Dokonalý krycí makeup je pre mňa taký, ktorý nevidíme, čiže splýva s pleťou v okolí tváre - s dekoltom a celkovo s telom. Nielen odtieň je dôležitý, ale aj podtón. Obočie nám robí výraz, takže čím prirodzenejšie upravené, tým lepšie.

Barbora: Väčšina žien si dáva makeup v hrubej vrstve na celú tvár, aj keď nie je treba. Robia to aj preto, že majú zle zvolený odtieň make-upu a zlú techniku nanášania. Pre čo najprirodzenejší vzhľad je najlepšie použiť jemný štetec a makeup rozotierať do stratena.

Eliška: Ja som do jedného zo svojich článkov zhrnula 11 najčastejších chýb v líčení. V tejto chvíli mi napadá hádam jedna dôležitá, ktorú často spomínam a tou je určitá "preplácanosť". Mnohé ženy používajú masu makeupu bez rešpektu k pleti, jej vlastnostiam aj celkového zjavu. Ak si takýto typ makeupu zamilujú a pretrvávajú v ňom roky, aj keď už majú nad 30, stáva sa to vyslovene kontraproduktívnym. V preklade, skutočne neatraktívnym.

smartbeauty: Máte nejaký tajný makeupový trik, techniku, alebo postup, ktorý ešte veľa žien nepozná?

Eliška: Myslím, že dnes už nič nie je tajné. Určité techniky, ktoré som si rokmi osvojila, a na ktoré som prišla sama praxou, sú dnes bežne robené na sociálnych sieťach. Pred 23 rokmi nebol internet. Mali sme len knižky a tých bolo len pár. Nebolo nás tak veľa, bolo len pár vizážistov. Učili sme jeden od druhého ak sme náhodou spolu pracovali. Tých akcií, kde bolo treba vizážistov tiež nebolo veľa. Chcela som povedať len toľko, že mnohé z týchto techník jednoducho prišli k vizážistovi tak, ako vycibrenie nejakej techniky k umelcovi. Hovorím tomu, že som dozrela. Veľmi dobrý pocit som mala práve v momente, kedy som si uvedomila, že sa práve takéto niečo deje. Že sa moje, nazvime to "umenie", pretavilo do vyššieho levelu. Ale môžem spomenúť obľúbené techniky, ako je kombinácia líčok, bronzeru a highlightera na určité miesta na tvári alebo jemný svetlý highlighter do stredovej jamky pier.

Barbora: Veľa ľudí sa boji mixovať produkty, napríklad makeup s rozjasňovačom a čo som odpozorovala na mojich kurzoch, veľmi málo žien aplikuje makeup po vrstvách. Väčšina si dá poriadnu vrstvu na jeden raz, avšak nanášanie po vrstvách, resp. cielené vrstvenie na určitých partiách je najprirodzenejší spôsob líčenia.

Martina: V poslednom čase som si veľmi obľúbila nanášanie bronzera ešte pred makeupom. Pleť si pripravím na makeup ako obvykle a prvý líčiaci krok je krémový alebo tekutý bronzer, ktorý si postupne v malom množstve nanesiem štetcom pod lícne kosti, na vrch čela, spodok sánky - čiže na vonkajšie časti tváre. Trochu bronzer zapracujem, ale netreba úplne dokonale, lebo následne nanesiem tekutý makeup/bb krém/čokoľvek, čo momentálne používam na farebné zjednotenie pleti. Väčšinou začínam od stredu tváre a len s tým, čo mi zostane na štetci jemne prejdem po okrajoch nabronzovaných častí a zapracujem ich do stratena. Takto nepotrebujem použiť toľko krycieho makeupu, ako keby som to robila naopak a výsledok je rýchly a prirodzený.

smartbeauty: Prezradíte nám aj svoje absolútne MUST HAVE makeup produkty, ktoré vám nikdy nesmú chýbať?

Martina: Vždy musím mať so sebou balzam na pery, lebo neznášam pocit vysušených pier. Z makeupu určite produkty na obočie, kedže moje je riedke a nesúmerné. Nejaký ľahučký krycí makeup alebo BB krém na jemne zjednotenie pleti, napr. Serum Foundation od The Ordinary. Spodnú vnútornú očnú linku si zvyknem prejsť béžovou ceruzkou na zväčšenie a rozžiarenie očí, napr. Nabla Magic Pencil je dobrá a dlhotrvácna. Už mi chýba len rúž, ktorý použijem aj na líčka - tie od Lisy Eldridge som si zamilovala okamžite a budem si ich kupovať pokial ich budú vyrábať 😀 A Becca Shimmering Skin Perfector rozjasňovače! Musím si dokúpiť ďalšie odtiene, lebo sú výborné.

Barbora: Olejové sérum Bakuchiol & Squalane od Noili, jedna z mála vecí, ktorú môžem v tehotenstve a ktorá naozaj funguje. A so sebou mám vždy aj multifunkčné líčidlo od (M)ANASI 7.

Eliška: Moje must have produkty sú napríklad báza L´or od Guerlainu, najhydratačnejšia báza pod makeup, Touche Eclat od YSL, alebo nejaká jeho vydarená verzia typu Makeup Revolution, či Yves Rocher, krémové líčka Ellis Faas z beautysecret.sk. Mám veľmi veľa produktov, ktoré mám rada, ale mením to. Čiže skôr by som spomenula značky, ktoré sú mi v líčení blízke a tými sú Bobbi Brown, Guerlain, Shiseido, Armani, ale i Collistar.

smartbeauty: Tu si dovolím pridať sa k odpovediam aj ja. :) Moje must haves sú napríklad klieštiky na mihalnice Kevyn Aucoin, používam ich denne už niekoľko rokov a stále sú ako nové. Zbožňujem aj Benefit 24 hour brow setter, najsilnejší fixačný gél na obočie, aký poznám, takisto od Benefitu ceruzku na obočie Precisely My Brow pencil. Nesmie mi chýbať ani rozjasňovač, aktuálne najčastejšie siaham po Glow Glaze sticku od BECCA (ich Shimmering Skin Perfector je ale najlepší na svete aj tak), no a obľúbila som si aj CC krémy Erborian a multilíčidlá (M)ANASI 7 pre ultrarýchly denný makeup. Čo sa týka rúžov, zatiaľ najkvalitnejšie, aké som kedy mala, sú tie od Lisy Eldridge.

smartbeauty: Čo najčastejšie používate pod makeup, ak ide o skincare a primery? Odkedy som pred rokmi objavila krém Embryolisse LCC, na 99% mám pod makeupom ten..

Martina: Čím som staršia, tým viac dbám na starostlivosť o pleť a používam menej makeupu. Mám rada ľahké hydratačné séra, ktoré sa okamžite vpijú do pleti, napr. kyselinu hyalúronovú a amino kyseliny od The Ordinary. Na vrch hydratačný krém, ktorý nanesiem najprv na suchšie časti tváre (líca) a zvyšok rozotriem na tie mastiace sa (stred čela, nos). Moje stálice sú Weleda Skin Food, Embryolisse a Excipial. Pleť treba vždy pripraviť na makeup podľa jej typu, od toho sa odráža ako bude celý makeup vyzerať a ako dlho vydrží. To ale neznamená, že treba použiť produkt s nápisom primer. Ten používam len na nejaké špeciálnejšie udalosti, kedy má makeup vydržať naozaj veľmi dlho. Na bežný deň stačia vhodné skincare produkty podľa typu pleti. To isté platí aj pri fixačných sprejoch, ktoré obsahujú alkohol, čo na časté použitie nie je úplne vhodné.

Barbora: Olej, SPF a Photography Fluid od NIODu, ten ma zachráni vždy, keď je zle.

Eliška: Zo skincare je to momentálne Envy Therapy a Omorovicza. Z primerov spomínaná zlatá báza od Guerlainu, alebo zlatá báza od NYX, ale aj olejová báza od NYX, či PUPA. Zmatňujúca báza je skvelá od YSL, teda ak ešte existuje. Vyhladzujúci primer je výborný z talianskej značky Korff, Eisenberg, ale i Farmasi.

smartbeauty: Všetko, čo viem o líčení, som sa v podstate naučila z youtubových videí Lisy Eldridge.  Kto je váš vzor v líčení? Kto, alebo čo vás najviac inšpiruje?

Barbora: Lisa Eldridge a Bobbi Brown.

Eliška: Mám jednu knihu od Scotta Barnesa a dokážem si ju pozerať dookola. Tento človek je geniálny majster svojho remesla. Možno to nie je úplne nositeľné na bežný deň, ale to ako dokáže vytieňovať tvár svojou technikou podľa mňa jemu úplne vlastnou, je neuveriteľné. Na stage je to dokonalé. Bobbi Brown, je mi blízka i v líčení tou svojou naturálnosťou a čistotou. Mne je celkovo jej značka veľmi blízka, aj keď nie všetko považujem za skvelé. Z našich vizážistov obdivujem ako cíti farby Katka Kmecová a hoci Slovenku žijúcu v Prahe, Ivu Tokársku. Pracovala som s ňou na FFKV a bolo úžasné ju pozorovať.

Martina: Na kreatívny typ makeupu môže byť inšpirácia naozaj čokoľvek. Inšpiruje ma príroda, lebo to je bezodná studňa a rada v nej trávim čas. Taktiež rôzne druhy umenia ako filmy, hudba a móda. Špeciálne ma bavia hudobné videoklipy najmä z 80tych a 90tych rokov. Ale aj samotná tvár je dostatočná inšpirácia. Samozrejme rada sledujem iných makeupartistov, domácich aj zahraničných, ktorí ma inšpirujú. Napríklad štýl Sam Chapman a Katie Jane Hughes mi je veľmi blízky. Keď líčim klientku, musím byť tak trochu psychológ a makeup dotvoriť tak, aby harmonizoval s jej osobnosťou a samozrejme musím sa doladiť k outfitu, účesu a príležitosti.

Dámy, ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem za odpovede a užitočné tipy!

Prajem všetkým krásnu, zdravú pleť a vďaka nej aj krásny makeup, ktorý si hádam čoskoro budeme môcť užívať aj bez rúšok.