Táto téma je môjmu OCD-monkovskému ja veľmi blízka, nadovšetko zbožňujem pocit čistoty, aj keď dobre viem, že nič sa nemá preháňať. Najmä narodenie dcéry mi veľmi rýchlo upratalo priority a vysoké nároky na čistotu. :)

Vlastný makeup by sme jednoznačne nemali s nikým zdieľať, ani si ho požičiavať, to znamená, nezdieľať ho ani so stovkami ďalších ľudí v obchodoch.

Obvykle bežný zjav v drogériách a parfumériách: ženy si tester rúžu aplikujú priamo na pery, testerové ceruzky priamo do oka, maskarou si prejdú mihalnice, ..bežne si nalíčia aj celú tvár iba z testerov...

Profesorka Elisabeth Brooks, americká vedkyňa z Jefferson Medical College vo Philadelphii robila 2-ročný prieskum verejných makeup testerov, odoberala vzorky z rôznych typov produktov. Výsledky jej prieskumu boli mierne znepokojivé a myslím, že v našich končinách by neboli iné. V najrušnejších dňoch (sobota, nedeľa) bolo 100% testerov kontaminovaných, na väčšine z nich našli okrem iných typov baktérií aj stafylokoky, streptokoky a E.coli baktérie. E.coli = fekálne baktérie.

Dotyk kontaminovaných rúk alebo testerov so sliznicou (oči, nos, ústa) je vstupnou bránou pre infekcie, hepatitídu A, salmonelu, herpes, konjunktivitídu - zápal spojiviek,...

Stačí totiž jedna drobná rana na perách a testujúca pred nami, ktorá má napríklad herpes, ale ešte o ňom netuší. Preto bez zbytočných ďalších slov, tu sú moje odporúčania na hygienické testovanie jednotlivých kozmetických produktov a obmedzenie rizík.

Ako testovať makeup bezpečne

Všeobecne, pokiaľ sa dá, vyhla by som sa testovaniu kdekoľvek na tvári, aj kvôli možnosti vzniku akné.

Rúž: profesionálna predavačka by vám ho mala pred testovaním vydezinfikovať, najlepšie 70%-ným alkoholom a zároveň odkrojiť alebo inak odstrániť z neho vrchnú vrstvu. Najistejšia voľba je otestovať odtieň rúžu na chrbáte ruky.

Maskara: vôbec sa neodporúča skúšať priamo na očiach. Konjunktivitída je najčastejšia infekcia práve zo zdieľania maskary.

Ceruzky: najmä keď idú na vnútornú líniu oka alebo na pery, treba ich vydezinfikovať a zastrúhať, potom ideálne ešte raz vydezinfikovať. V obchode to býva nerealizovateľné, preto opäť najistejšie je testovať na ruke.

Tégliky, krémy, tiene, kam treba namočiť prst: v krémových produktoch sa našlo najviac E.coli, nedajú sa dezinfikovať. Skúsila by som pýtať si vzorku v inej forme.

Ak sa nechávate líčiť, profesionál by mal mať: čisté štetce, jednorázové štetčeky na maskaru, jednorázové aplikátory na balzam na pery/lesk, jednorázové hubky (beauty blender je špongia- nedá sa dezinfikovať), mal by hygienicky napr. pomocou špachtle naberať krémové produkty, ...  predtým, ako sa dotkne vašej tváre, by mal mať čerstvo umyté ruky. Od vizážistu profesionála by ste mali odchádzať s dobrým pocitom, že počas líčenia dodržiaval správnu hygienu.

Stále však nie je dôvod na paniku, 99% ľudí prežije testovanie a líčenie bez akejkoľvek ujmy na zdraví a naša imunita si s potenciálnymi hrozbami poradí. Myslím si však, že je vhodné vedieť o možných rizikách a zároveň ovládať základné hygienické návyky.