- O hydratácií pokožky -

- Aktívne ingrediencie, ktoré naozaj hydratujú -

Rada by som sa vyhla zrejmému a iste už otrepanému úvodu, že hydratácia pokožky je ultra-dôležitá (naozaj je!), ale to nájdete vo všetkých ostatných článkoch k tejto téme :),  takže idem radšej rovno k veci.

Toto sú TOP látky, ktoré najlepšie hydratujú a môžete ich hľadať v zloženiach hydratačných sér a krémov. O každej z nich by sa dal napísať aj celý samostatný článok, tu však len stručne.

  1. Kyselina hyalurónová

Kozmetická superhrdinka, ktorá dokáže udržať 1000x viac vody, ako sama váži. Pôsobí ako špongia, ktorá nasáva vodu, preto sa vždy odporúča pred použitím séra s kys.hyaluronóvou navlhčiť pleť, ideálne termálnou vodou v jemnom spreji. Je to veľmi príjemný krok, napríklad v rannej starostlivosti o pleť.

Nachádza sa od narodenia v našom tele, no nanešťastie vekom sa jej produkcia spomaľuje, čo vidíme na pleti (aj) ako známky starnutia.

Ak to je na produkte uvedené, hľadajte také s čo najnižšou molekulárnou hmotnosťou kys.hyaluronovej (LMW-HA), alebo s viacerými rôznymi hmotnosťami, pre jej lepšiu penetráciu. Čím nižšia molekulárna hmotnosť, tým lepšie sa dostane tam, kam treba.

V zložení ju nájdete ako: sodium hyaluronate, sodium hyaluronan, /hydrolized/ hyaluronic acid

  1. Glycerín

Základná zložka drvivej väčšiny hydratačných krémov, účinná a lacná ingrediencia, ktorá dokáže prilákať a uzamknúť vlhkosť do pokožky, podobne ako kyselina hyalurónová. Takisto sa prirodzene nachádza v pokožke.

  1. Ceramidy

Ceramidy sú dlhé reťazce lipidov, ktoré sú prirodzene súčasťou vrchnej vrstvy kože a sú kľúčové pre zachovanie prirodzenej ochrannej bariéry. Väčšinou ich nájdete v zložení ako ceramide a za nimi nasledujú čísla alebo písmená. Ceramidy hojne nájdete napríklad v produktoch výbornej americkej dermatoznačky CeraVe.

  1. Prírodné oleje, skvalán

Ako čisto prírodné riešenie sa oleje tešia veľkej obľube. Môžete ich primiešať do krému pre extra hydratáciu, ale použiť len tak.

Arganový, jojobový, šípkový, marulový, rakytníkový, konopný, makadamiový, ... treba vyberať podľa typu pleti alebo problému, ktorý chcete riešiť, možností je neúrekom.

Kvôli vysokému ratingu komedogénnosti by som sa osobne vyhla kokosovému oleju (radšej ho nechať na varenie), ak vás zaujíma prečo, viac info nájdete TU a ešte prílišným alergénom/iritantom ako levanduľové alebo citrusové oleje.

Skvalán je úžasná hydratačná látka, suchý olej, ktorý neupcháva póry a fantasticky hydratuje bez pocitu mastnoty. Prirodzene sa nachádza aj v pokožke, na kozmetické účely sa však získava z udržateľných rastlinných zdrojov.

Pozor, skvalén je niečo iné, to je olej zo žraločej pečene a zabíjanie žralokov kvôli tomu nebudem(e) podporovať.

  1. Aminokyseliny

Aminokyseliny sú základné stavebné prvky buniek kože a sú tiež jej prirodzenou súčasťou. Keď nášmu telu chýba niektorá zo základných aminokyselín, nedokáže dobre syntetizovať proteíny - napríklad kolagén a elastín, vďaka ktorým máme pružnú a pevnú pokožku.

V zložení ich môžete nájsť takto: arginine, aspartic acid, glutamine, glycine, hystidine, leucine, isoleucine, lysine, proline, phenylalanine, serine, methionine, tyrosine, threonine, valine, tryptophan, alanine, cysteine, glutamic acid, ..

Ak by vás zaujímalo viac info o aminokyselinách, odporúčam tento článok.

Nedá sa povedať, že by existovala jedna jediná prospešná ingrediencia pre pleť. K aminokyselinám a ostatným látkam by sme mohli ešte zaradiť peptidy, omega mastné kyseliny, minerály, lipidy, ureu, kyselinu mliečnu, sodium PCA, ..

V podstate všetky z vymenovaných látok vyššie sa nachádzajú prirodzene aj v pokožke, takže naozaj sa vo väčšine prípadov netreba obávať "zlej chémie" v zložení krémov. Všetko má aj svoj chemický názov, aj tieto prospešné látky.

Hydratovať pokožku je to najmenej, čo pre jej zdravie a pe(v)kný vzhľad môžeme urobiť. :)

Asi ste na záver zvedaví hlavne na konkrétne tipy na hydratačné séra a krémy, takže nech sa páči. Na názvy sa dá kliknúť.

Prvé tri označené hviezdičkami sú moje TOP najobľúbenejšie. (* november 2018)

HYDRATAČNÉ SÉRA:

* Pestle & Mortar Pure Hyaluronic Serum

* NIOD - Multi-molecular hyaluronic complex

* The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5

The Ordinary Buffet multi-peptide serum

The Inkey List Hyaluronic Acid

La Roche Posay Hydraphase

ZÁKLADNÉ HYDRATAČNÉ KRÉMY/OLEJE:

* Embryolisse Lait Creme Concentré

*CeraVe Hydratačný krém

*La Roche Posay HYDREANE

La Roche Posay Toleriane

AVENE Hydrance OPTIMALE

Mixa Pro Tolerance Light / alebo rich

The Ordinary Skvalán

The Ordinary Šípkový olej

The Ordinary Arganový olej

The Ordinary Marulový olej

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Egyptian Magic All purpose skin cream

Pestle & Mortar Hydrate

OBAGI Medical Hydrate

Disclaimer: Obsah tohto článku slúži len na informačné účely, nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, diagnostiky alebo liečby. Ak trpíte akýmkoľvek dermatologickým problémom, vyhľadajte prosím odbornú pomoc individuálne.